ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Αργά βήματα με το βλέμμα στις ΜΕΘ - Οι ανάσες «ελευθερίας» και το όπλο των self test

Κορονοϊός: Αργά βήματα με το βλέμμα στις ΜΕΘ - Οι ανάσες «ελευθερίας» και το όπλο των self test

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες εβδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας, αφού το τρίτο κύμα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ισχυρό, με αποτέλεσμα τα παραμένει υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων και να συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.955 νέα κρούσματα κορονoϊού και από αυτά τα 921 – σχεδόν τα μισά δηλαδή – εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη κατεγράφησαν 262 νέες μολύνσεις. Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο και στην Αχαΐα με 71 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη (39 κρούσματα σήμερα) δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Απο την πλευρά της η κυβέρνηση διαβλέποντας πως το παρατεταμένο lockdown τους τελευταίους μήνες δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική, δίνοντας «βαλβίδες εκτόνωσης», και «ανάσες» ελευθερίας έτσι πλέον τα Σαββατοκύριακο, απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις εκτός Δήμου και από σήμερα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη λόγω υψηλού ιικού φορτίου.

Ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο

Από σήμερα ξεκινά η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με ραντεβού στα καταστήματα και με τη μέθοδο του click in shop και του click away.

Αναφορικά με το ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στα μέσα της εβδομάδας η επόμενη παρτίδα τα self test – «Κλειδί» για το άνοιγμα των Λυκείων

Η Ελλάδα έγινε από τις πρώτες χώρες που θα διαθέσει στον γενικό πληθυσμό δωρεάν self test. Οι πρώτες παρτίδες παρελήφθησαν την προηγούμενη Παρασκευή, η επόμενη παρτίδα θα εισαχθεί στα μέσα της εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 7 Απριλίου, με στόχο τα φαρμακεία να διαθέτουν έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας επαρκείς ποσότητες, για να προμηθεύσουν, σε πρώτη φάση, τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Η δωρεάν παροχή τεστ θα επεκταθεί στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους ηλικιωμένους άνω των 67, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον, τα φαρμακεία απλώς θα παραδίδουν το κιτ μέσα στο οποίο θα υπάρχουν σαφείς γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος.

Τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν θα υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά είναι συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας (με την έγκαιρη απομόνωση των ασυμπτωματικών). Πρόκειται για έγκυρα τεστ, με ευρωπαϊκή σήμανση, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές που θέτουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των self test στους μαθητές, οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των AMKA τους τα τεστ που τους αναλογούν. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές αυτοδιαγνωστούν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (σχετική λίστα θα αναγράφεται στο σάιτ), για να μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από το σχολείο. Όσοι μαθητές δεν φέρουν τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.