ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτο οριζόντιο επίδομα σε όλες τις κλειστές επιχειρήσεις - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Έκτακτο οριζόντιο επίδομα σε όλες τις κλειστές επιχειρήσεις - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Έκτακτο οριζόντιο επίδομα για όλες τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν την Παρασκευή το βράδυ από την απρόσμενη απόφαση των λοιμωξιολόγων για τη μη λειτουργία του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα, προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση του εμπορικού κόσμου στις συγκεκριμένες περιοχές, που ζητούσαν να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, τη Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Μάλιστα, υπήρξαν και διαμαρτυρίες τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αχαΐα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του Μαξίμου παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις και αφουγκραζόμενος ο πρωθυπουργός την ανασφάλεια και την αγωνία των επαγγελματιών, καταρχήν αποφάσισε να μεταβούν κυβερνητικά κλιμάκια στις περιοχές.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο, εμπορικούς και τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε για την κατάσταση της τοπικής αγοράς, αλλά και τους προβληματισμούς των εμπόρων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, τον οποίο διαβεβαίωσε, ότι θα υπάρξει ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Μετά από όλα αυτά, ο πρωθυπουργός κατανοώντας πλήρως τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, λόγω της πανδημίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης για τις κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο.

Νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, έκανε γνωστό, πως τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα στήριξης.

«Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας αντί να προτείνει, βρίζει. Αντί να ασκεί θεσμική κριτική, ακολουθεί ρητορική καφενειακού επιπέδου. Ως προς τους χαρακτηρισμούς, τους επιστρέφουμε ακέραιους. Η χώρα ατύχησε σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, να έχει αυτή την αξιωματική αντιπολίτευση. Κρίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος και συνεχίζει:

«Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαϊα ήταν εισήγηση των ειδικών, τους οποίους η κυβέρνηση ακούει.

Ας μας πει λοιπόν ο κ. Τσίπρας: Πρέπει να εμπιστευόμαστε τη γνώμη των επιστημόνων;

Ή ο ίδιος θέλει να τους ακούει μόνο όποτε οι εισηγήσεις του αρέσουν και δεν συνεπάγονται δυσάρεστες αποφάσεις;

Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, στηρίζει με κάθε τρόπο όσους πλήττονται.

Αύριο το πρωί η κυβέρνηση ανακοινώνει επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή».