Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει λύση για το σήμερα της οικονομίας και ανησυχεί για το αύριο

Αντώνης Γκιόκας

Φόβος για «τσουνάμι» λουκέτων εάν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία την περίοδο της πανδημίας προβληματίζει έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει πως ακόμα και τώρα, υπάρχουν οι δυνατότητες να αντιστραφεί η αρνητική πορεία.

Την ίδια στιγμή, από το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, επιμένοντας στην εκτίμηση πως βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και πολύ μακριά, χρονικά, από το σήμερα, για να μπορέσει κάποιος να επενδύσει πάνω του τη σωτηρία της χώρας.

Σε κάθε τους αναφορά στην οικονομία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν την κατάσταση με μελανό χρώμα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε σύντομα θα έρθει «τσουνάμι» λουκέτων. Με τους ίδιους δραματικούς τόνους προβλέπουν ότι με το που σταματήσουν τα επιδόματα που δίνονται σήμερα και ολοκληρωθεί ο κύκλος των αναστολών συμβάσεων, η ανεργία θα εκτοξευτεί.

Στην εκτίμηση ότι η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα, οδηγούνται από το γεγονός πως η κυβέρνηση ετοιμάζει την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας, μέσα από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. «Την στιγμή που ήδη η χώρα μας μετρά 1.100.000 ανέργους, προβλέπετε την δημιουργία 180.000 μόλις θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας» επισήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης, αντιπαραβάλλοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μέρες σκληρής μνημονιακής επιτροπείας, στη χώρα μας δημιουργήθηκαν 370.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ακόμα, όμως, και τώρα, στο «και πέντε» όπως λένε χαρακτηριστικά, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Σε κάθε τους δημόσια παρέμβαση, ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, όπως αυτά που θα παρουσιάσουν οι ίδιοι στο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο θα παρουσιαστεί σε μερικές εβδομάδες και θα στηρίζεται σε τρείς άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά τη διαγραφή χρέους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 40% - 60% και 120 δόσεις.
  • Δεύτερος, μια σειρά από μέτρα ρευστότητας, που έχουν ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους.
  • Τρίτος, ένας νέος πτωχευτικός νόμος, δίκαιος.

Την παραπάνω πρόταση, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρεί απαραίτητη προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

Την ίδια στιγμή, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών τους στη χθεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το Σχέδιο Ανάκαμψης, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πλάνο που έχει καταρτήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων.

Προσπαθούν, παράλληλα, να εξηγήσουν προς τους πολίτες που ακούνε για δισεκατομμύρια ευρώ από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών, πως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρόκειται να προσφέρει λύσεις για στο σήμερα.

«Δεν αφορά τις άμεσες πληγές της κρίσης. Δεν απαντά στις πιεστικές βιοποριστικές ανάγκες νοικοκυριών, εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν αποτελεί σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία όταν αρθεί το λοκ-ντάουν. Εδώ υπάρχει το τεράστιο κενό στην κυβερνητική πολιτική, η παντελής έλλειψη σχεδίου επανεκκίνησης, καθώς και η μεγάλη παραπλάνηση της κοινωνίας, με την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι τάχα το πρόγραμμα θα τα αλλάξει όλα». Τα λόγια αυτά της Έφης Αχτσιόγλου, περιγράφουν με ακρίβεια τις σκέψεις που υπάρχουν στη Κουμουνδούρου.

Κατηγορούν, επίσης, την κυβέρνηση ότι δεν έχει συζητήσει με κανέναν εντός Ελλάδας αυτό το σχέδιο, ύψους 31 δις ευρώ. Όπως λένε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό θα υλοποιείται σταδιακά μέχρι το 2026, που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως όποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει μέτρα που τα εντάσσει η ΝΔ στο σχέδιο, όπως τα αντεργατικά, θα δεσμεύεται με επιστροφή χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα ακόμα σημείο που προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός πως η χορήγηση των δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα γίνεται μέσω των συστημικών τραπεζών. Όπως εξηγούν, αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οριστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Πρόσβαση στον δανεισμό έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη χώρα. Το σχέδιο αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση και πριμοδοτεί μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε, χθες, η Εφ.Αχτσιόγλου.

Πως μεταφράζουν τα παραπάνω στην Κουμουνδούρου; Ως ενσωμάτωση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης στη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη: ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση κοινωνικού κράτους, διεύρυνση ανισοτήτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved