ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδήμος κατά Ταμείων που δεν μετέχουν στο PSI

Παπαδήμος κατά Ταμείων που δεν μετέχουν στο PSI

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Τα μέλη της κυβέρνησης συζήτησαν για τα έξι ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων αρνήθηκαν να μετάσχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε «παράλογη» και «μυωπική» την άρνησή τους να μετάσχουν στο PSI, επικαλούμενος τρεις λόγους. Πρώτον, τους εθνικούς πόρους που ήδη έχουν δοθεί προς τα ταμεία, δεύτερον την ανάγκη στήριξης του PSI και τρίτον, την ανάγκη συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την αρνητική απόφαση των ταμείων, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα ταμεία δεν προστατεύουν την περιουσία τους με την επιλογή τους αυτή, καθώς με τα νέα ομόλογα θα αυξηθεί η πραγματική τους περιουσία.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, η 12η Μαρτίου είναι η τελική ημερομηνία των 177 δισ. ευρώ, ενώ ένα μήνα μετά θα γίνει η ανταλλαγή των υπολοίπων 28 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση καλείται να περάσει τρία νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά δημοσιονομικά ζητήματα, το δεύτερο τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και τρεις υποχρεώσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, που αφορούν την ανάπτυξη.

Οι τρεις υποχρεώσεις είναι: α. συμμόρφωση με οδηγία για παροχή υπηρεσιών, β. βελτίωση επαγγελματικού περιβάλλοντος και γ. απελευθέρωση τεχνικών επαγγελμάτων.

Προπηλακισμοί βουλευτών

Ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης έθεσε το ζήτημα των προπυλακισμών κατά βουλευτών. Το θέμα θα συζητηθεί σε διυπουργική επιτροπή που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Παρασκευή, οπότε και θα έχει κλείσει και το PSI.