ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Καρύδης: Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασθενών με Πάρκινσον

Δ. Καρύδης: Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασθενών με Πάρκινσον

Ερώτηση προς τους Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδο, με θέμα την συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών με νόσο Πάρκινσον, κατέθεσε σήμερα, στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης.

Ο κ. Καρύδης τόνισε ότι το κόστος της συμμετοχής αυτής είναι πολύ υψηλό για τους ασθενείς της νόσου Πάρκινσον και ιδιαίτερα στην δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αφού αγγίζει σε μηνιαία βάση τα 150 ευρώ περίπου.

Με αυτά τα δεδομένα, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, αν είναι στις προθέσεις του, να μειώσει την οικονομική συμμετοχή, των ασθενών με νόσο Πάρκινσον, στη χορήγηση των φαρμάκων τους τόσο για τους ασφαλισμένους στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και στον Οίκο του Ναύτου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η νόσος Πάρκινσον είναι χρόνια νευρολογική πάθηση, η οποία προσβάλλει συνήθως άτομα μέσης ηλικίας, γύρω στα 50. Ωστόσο, σε ποσοστό 10% έως 15 % χτυπά και νεότερα άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών ηλικίας 20 ετών. Η νόσος προσβάλλει 1 στα 1000 άτομα του γενικού πληθυσμού και 1 στα 100 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Παγκοσμίως πάσχουν περίπου 6.000.000 άνθρωποι. Στην Ελλάδα οι καταγεγραμμένοι ασθενείς φθάνουν τα 10.000 άτομα, με τις εκτιμήσεις να φθάνουν συνολικά τις 20.000.

Με την υπουργική απόφαση Φ.42000/οικ.2555/353 της 28ης Φεβρουαρίου νομοθετείται, η συμμετοχή 10% επί της διατιμημένης αξίας των φαρμάκων, όλων των ασθενών με νόσο Πάρκινσον που είναι δικαιούχοι εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) ,ανεξάρτητα από την ονομασία και τη νομική τους μορφή, καθώς και του Οίκου του Ναύτου.

Το κόστος της συμμετοχής αυτής είναι πολύ υψηλό για τους ασθενείς της νόσου Πάρκινσον, αφού αγγίζει σε μηνιαία βάση τα 150 ευρώ περίπου. Ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι ασθενείς αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν πέραν της δύσκολης καθημερινότητας - λόγω προβλημάτων λειτουργικότητας που η νόσος τους επιβάλλει - και τη βαριά συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι όταν αναφερόμαστε στη νόσο Πάρκινσον αναφερόμαστε σε μία νόσο ανίατη, στην οποία απλά ο στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών, αφού η θεραπεία δεν σταματά την εξέλιξη της νόσου αλλά απλά αντιμετωπίζει τα συμπτώματά της.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο Υπουργός :

Είναι στις προθέσεις του, στη δύσκολή πραγματικά οικονομική συγκυρία, να μειώσει την οικονομική συμμετοχή, των ασθενών με νόσο Πάρκινσον, στη χορήγηση των φαρμάκων τους τόσο για τους ασφαλισμένους στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και στον Οίκο του Ναύτου;»