ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου - Υποκριτική η συγγνώμη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
INTIME

Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην κριτική του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά τη φονική φωτιά στο Μάτι. «Πηγαινοφέρνετε μία υποκριτική συγγνώμη, ενώ λέτε ότι τα κάνατε όλα τέλεια – Τι χρωστάτε στους υπεύθυνους για το Μάτι και τους αναβαθμίσατε;», είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με νέα προσωπική επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέχισε την τοποθέτηση του κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για διαρκή «τυμβωρυχία» στην υπόθεση του Ματιού.

«Ο κ.Μητσοτάκης δεν άντεξε και έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου, τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην σε όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. «Η διαρκής επίκληση μίας προηγούμενης τραγωδίας, όπως το Μάτι, με σκοπό τη δικαίωση των ενεργειών της εξουσίας στο παρόν είναι ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική. Κάθε κυβέρνηση οφείλει σε μία καταστροφή να κάνει το καλύτερο προσηλωμένη στην εφικτή λύση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αντιπολιτευτικά «ανήθικη» τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος κρίθηκε στις εκλογές και ανέλαβε τη πολιτική ευθύνη των όσων συνέβησαν το καλοκαίρι του 2018. «Εσείς έχετε να απαντήσετε κάτι για τα ερωτήματα του σήμερα;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνέχισε, μάλιστα, τη τοποθέτηση του για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, υπενθυμίζοντας ότι ζήτησε παραιτήσεις μετά το Μάτι. «Έχετε κάνει κάτι αντίστοιχο εσείς με τον κ. Χρυσοχοΐδη ή κρατούσε τη μάνικα και θα τον ανταμείψετε; Αυτός που είχε τη βασική ευθύνη για το Μάτι, αποπέμφθηκε από εμένα και εσείς τον κάνατε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τι του χρωστάτε; Αυτός σήμερα υποτίθεται ότι συντονίζει το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ήταν τότε υπαρχηγός. Γιατί τον κρατάτε κ. Μητσοτάκη; Τι του χρωστάτε;», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επανήλθε στο θέμα της «συγνώμης» -την οποία και χαρακτήρισε υποκριτική- που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους πολίτες, καθώς αναρωτήθηκε γιατί εν τέλει ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, «αφού στις ομιλίες σας δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μία συγγνώμη, χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο. Συγγνώμη ενώ τα κάνατε όλα τέλεια; Ποιος έκανε το λάθος, πού ήταν το λάθος; Υποκριτική η συγγνώμη σας».

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε, ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη πρωτολογία του, όπου και υποστήριξε πως κάθε πολίτης «θέλει ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι του». «Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Εσείς που σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δείτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσετε τις διακοπές σας. Εσείς κατηγορείτε τους πολίτες που θέλουν εναέρια μέσα όταν χάνεται η περιουσία τους».

Επανέλαβε πως οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, δηλαδή τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως «η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Βεβαίως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω».

Απέρριψε, παράλληλα, την «πατρότητα» που διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το «112», αναφέροντας ότι δρομολογήθηκε το Μάιο του 2019 και τότε ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του.

«Είπατε ψέματα ότι φροντίζατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν αυτά που είχαν προβλεφθεί από το διαγωνισμό του Μαΐου του 2019. Όλα τα μέσα που ανήκουν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι αυτά που είχαμε εξασφαλίσει εμείς. Συγκρίνετε όχι με το τι παραλάβατε το 2019 αλλά με το 2018, και άλλη λαθροχειρία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, για ακόμα μία φορά έκανε αναφορά στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος», λέγοντας ότι «απέτυχε παταγωδώς, κατάντησε ανέκδοτο». «Μιλάτε για επιτελικό κράτος και δεν μπορείτε να κάνετε ούτε ανασχηματισμό από τις πιέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο με τη δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε Τσίπρα για το Μάτι: «Δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη»