ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Αλευράς: Η συνεργασία δεν είναι αμάρτημα

Ν. Αλευράς: Η συνεργασία δεν είναι αμάρτημα

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η έλλειψη σχεδίου και όχι ιδεολογικού περιεχομένου, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο newsbomb ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ κ. Νάσος Αλευράς.

Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη

Ο κ. Αλευράς εκτιμά ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταφέρει να ανανεώσει τη σχέση της παράταξης με τους πολίτες, ενώ εμφανίζεται ανοιχτός σε μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ.

Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι είπε την αλήθεια (λεφτά δεν υπάρχουν) και κατηγορήθηκε ως πολύ δεξιός, τάσσεται κατά του πολιτικού life style του είμαι «καλός κι ευχάριστος» και χαρακτηρίζει επιζήμιο για τη χώρα να αποσυρθούν άνθρωποι με ικανότητες λόγω του άκρατου λαϊκισμού που αναδεικνύει μια δήθεν νέα πολιτική τάξη που τάζει τα πάντα στους πάντες και βρίζει καθένα που έχει απέναντί της.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο Νάσος Αλευράς στο newsbomb:

Θεωρείτε ότι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;

Η ηγεσία είναι εκείνη που προσωποποιεί άμεσα τις δυνατότητες ενός μεγάλου κόμματος να κυβερνήσει. Είναι αυτή που κερδίζει τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών μαζί με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σαφείς δεσμεύσεις. Ο Βενιζέλος θα καταφέρει πιστεύω, να ανανεώσει και να επικαιροποιήσει τη σχέση της παράταξης με τους πολίτες που επιζητούν πρώτα ειλικρίνεια και σαφές πολιτικό στίγμα.

Ποια σημεία της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νέος αρχηγός;

Πολλά. Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ιδεολογικό όπως πολλοί πιστεύουν. Κι αν ήταν, θα ήταν πολύ εύκολο να το λύσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται σχέδιο. Σχέδιο, όχι εκθέσεις ιδεών. Να περιγράψει με σαφήνεια τις μεταρρυθμίσεις. Να θέσει σε κίνηση την ανάπτυξη. Να βοηθήσει την επιχειρηματική ενεργοποίηση των νέων. Να καταρτίσει και να εκπαιδεύσει ανέργους. Το σχέδιο είναι που έλλειψε τα προηγούμενα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ υπέκυψε σε ιδεολογικίζουσες επιθέσεις, ενώ θα έπρεπε να προτείνει γρήγορες αλλαγές αρθρωμένες σ’ ένα συνεκτικό σχέδιο που θα υπερβαίνει τον δημοσιονομικό ορίζοντα της τρόικας.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;

Οι εκλογές είναι χρονικά κοντά, μεσολαβεί όμως αρκετός ακόμα πολιτικός χρόνος για να μπορούμε να συζητάμε βάσιμα σενάρια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πολίτες χρειάζεται με ψυχραιμία να σταθμίσουν τα δεδομένα τους και να επιλέξουν συνειδητά και υπεύθυνα έχοντας επίγνωση ότι αυτή θα είναι ψήφος ευθύνης για το μέλλον όλων μας.

Αν προκριθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει τα κόμματα να πειθαρχήσουν στη βούληση των πολιτών και να αναζητήσουν τρόπους πρόσφορης κυβερνητικής συνεργασίας. Η κρίση δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας και δεν επιτρέπει σε κανέναν στείρες αρνητικές τακτικές και ιδεοληψίες. Όλοι θα πρέπει να επιδιώξουν τη συνεννόηση για το συμφέρον της χώρας. Ας τελειώσει η εποχή που ο συμβιβασμός και η συνεργασία θεωρούνταν ελληνικό αμάρτημα.

Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι πίσω τους κρύβεται η Αριστερά;

Πίσω τους κρύβεται η ολοκληρωτική νοοτροπία μικρών ομάδων που αυτοπροσδιορίζονται ως εκφραστές του λαού και της κοινωνίας. Είναι η βία, η μη ανοχή και σεβασμός της άποψης του άλλου, η απαίτηση ο βουλευτής να ψηφίζει όχι σύμφωνα με τη συνείδησή του, αλλά σύμφωνα με αυτόν που ασκεί βία στο όνομα του λαού, του έθνους, της κοινωνίας, της μεγάλης ιδέας, της αριστεράς.

Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης για την ανάδειξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ νίκη;

Ήταν μεγάλη η προσέλευση με δεδομένη την απογοήτευση του κόσμου από τις συνέπειες της κρίσης και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αμοιβαία και γενναία προσπάθεια επανασύνδεσης της παράταξης με τους ψηφοφόρους της, με δυναμική ανοδική. Χρειάζεται ειλικρινής αυτοκριτική και κυρίως να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που απείχε και στις εσωκομματικές μας εκλογές. Και θα την ξανακερδίσουμε όχι με το πολιτικό life style του «είμαι καλός κι ευχάριστος», παίζω με τα social media και βρίζω το μνημόνιο για ν’ αρέσω. Θα την ξανακερδίσουμε αν μάθουμε να κάνουμε όσα υποσχόμαστε κι αν εργαζόμαστε μεθοδικά όχι για να επανεκλεγούμε, αλλά για να ξαναφέρουμε την ευημερία στην πατρίδα μας.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;

Με ειλικρίνεια. Είχα το δυσάρεστο προνόμιο να έχω μιλήσει για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη αλλαγών δημοσίως πολύ πριν το 2009. Τότε μου είπαν πως ακουγόμουν πολύ δεξιός. Ζητούσα μέτρα και περικοπές αμέσως μετά τις εκλογές και την αποκάλυψη του ελλείμματος . Έγραψαν πως είμαι καραμανλικός. Στους ψηφοφόρους μου είπα ότι κατά τη γνώμη μου λεφτά δεν υπάρχουν. Και σε ομιλία μου στην Αθήνα εξήγησα στους φίλους και ψηφοφόρους μου στην Α΄ Αθήνας με αριθμούς το δημοσιονομικό χάος της χώρας. Δεν θα ξεχάσω τη σιγή στην αίθουσα, την έκπληξη και ακόμη και τη δυσπιστία στα βλέμματα.

Ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσο σύνθετα και αν είναι, όλα έχουν τη λύση τους. Χρειάζεται όμως πολλή και εντατική δουλειά. Και σε αυτό είμαι αποφασισμένος και μπορώ να συμβάλω.

Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές; Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;

Πολιτικοί και πολίτες μοιραζόμαστε την ίδια απογοήτευση από τη ρήξη του δεσμού μεταξύ μας. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, όμως περισσότερο στα δύσκολα αποδεικνύουμε ποιοι είμαστε.

Είμαστε αρκετά ώριμοι για να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευθύνη που μας αναλογεί είναι μεγαλύτερη από την αγωνία για προσωπικούς ρόλους. Η απόφαση είναι προσωπική και το σέβομαι.

Θα είναι όμως αληθινά επιζήμιο για τη χώρα να αποσυρθούν άνθρωποι με ικανότητες, κύρος και ακεραιότητα γιατί ο άκρατος λαϊκισμός οδηγεί στην ανάδειξη μιας δήθεν νέας πολιτικής τάξης που τάζει τα πάντα στους πάντες και βρίζει καθένα που έχει απέναντί της.