ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κατατέθηκε τροπολογία για την άρση αναστολής - Rapid test και αυστηρά πρόστιμα

Τροπολογία εμβόλιο rapid test πρόστιμα
Τι θα ισχύσει για όσους κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για όσους λάβουν την πρώτη, ενώ έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή

Κατατέθηκε απόψε το βράδυ και η τροπολογία που αφορά μεταξύ άλλων σε κυρώσεις για ιδιώτες γιατρούς που δεν εμβολιάζονται, αλλά και στη δυνατότητα άρσης της αναστολής εργασίας με την ά δόση του εμβολίου. Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης είχε προαναγγείλει τις νέες ρυθμίσεις από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση του φορέα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Στην ίδια τροπολογία καθορίζεται ανώτατο όριο τιμής χρέωσης (εκτός ΦΠΑ) για τα rapid test τα 10 ευρώ αντί των 20 ευρώ.

Τσουχτερά πρόστιμα

Με την ίδια ρύθμιση αυστηροποιείται το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται η καταγγελία κάθε σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και η αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ταυτόχρονα, ορίζεται διοικητικό πρόστιμο για τους ιδιώτες υπόχρεους εμβολιασμού, που εργαζόνται στις ανωτέρω δομές ή μονάδες ως ελεύθεροι επαγγελματίες κατά παράβασης της αναφερόμενης υποχρέωσης: α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 200.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή θα υπάρχουν πρόστιμα για τους δημόσιους υπαλλήλους που συμμετέχουν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, οι οποίοι πέραν από τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις θα έρχονται αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράνομο πιστοποιητικό.

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται στους εργοδότες, που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, οποιουδήποτε εργαζόμενου που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτών μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) υποχρεούνται να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην δομή έχουν εμβολιαστεί και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα του μεγάλου συνθέτη - Την Πέμπτη η κηδεία

Τρίτη δόση εμβολίου: Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιες ομάδες του πληθυσμού αφορά

Κηδεία Mad Clip: Θλίψη, σπινιαρίσματα και εκατοντάδες θαυμαστές στο τελευταίο «αντίο» στον τράπερ