ΥΓΕΙΑ

Τρίτη δόση εμβολίου: Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιες ομάδες του πληθυσμού αφορά

Ανοίγει στις 14/09 η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου
Ανοίγει στις 14/09 η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τι είπε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας και τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι με την τρίτη δόση, ποιες ομάδες ακολουθούν.

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε τα στοιχεία, κατά τα οποία, σήμερα, Δευτέρα 06/09, ξεπεράσαμε τα 11.525.000 εμβόλια, με το 58% του γενικού πληθυσμού (67,6% επί του ενήλικου πληθυσμού) να έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 55% του γενικού πληθυσμού (64,2% στον ενήλικο πληθυσμό) να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Σε σχέση με την τρίτη δόση, όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας, η πλατφόρμα ανοίγει την επόμενη Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα ξεκινά με 285.000 ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο, ώστε να προγραμματίσουν ραντεβού για τη συμπληρωματική δόση του εμβολίου.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην χορήγηση της τρίτης δόσης σημείωσε, ότι στοχεύει στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη καθώς και στην υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα επανενεργοποίησης της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμών ατόμων που διαμένουν σε γηροκομεία και ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Η πρόταση αυτή είναι στην τελική φάση επεξεργασίας της ενώ αξιολογούνται τα δεδομένα για τη συνέχεια κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν με την τρίτη δόση. Η επάρκεια των εμβολίων και η ετοιμότητα του επιχειρησιακού συστήματος θα βοηθήσει στην εφαρμογή του προγράμματος», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Υπενθυμίζεται, ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των νέων και των παιδιών:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 47%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Δείτε το βίντεο από τις επίσημες ανακοινώσεις:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα του μεγάλου συνθέτη - Την Πέμπτη η κηδεία

Τρίτη δόση εμβολίου: Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιες ομάδες του πληθυσμού αφορά

Κηδεία Mad Clip: Θλίψη, σπινιαρίσματα και εκατοντάδες θαυμαστές στο τελευταίο «αντίο» στον τράπερ