ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να απαντήσεις σε κάθε υποψία για το πόθεν έσχες

Αλέξης Τσίπρας
Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, άσκησε δριμεία κριτική για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, ενώ μίλησε για αναγκαστική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης έτσι ώστε η χώρα να βγει από τα μνημόνια.

«Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

«Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις».

«Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα», προσέθεσε.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε τον ρόλο του ερευνητή δημοσιογράφου ούτε του ντετέκτιβ ή του εισαγγελέα, αλλά ως πολιτικό κόμμα αναδεικνύει πολιτικά αυτή την «αντίφαση», και μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει.

«Δεν ήταν επιλογή μας η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, αναγκαστήκαμε για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος»

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κριτική που του ασκεί ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που διέλυσε τη μεσαία τάξη από το 2012, να λέει σε μένα που προέρχομαι από τη μεσαία τάξη ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Μιλά εκείνος που δεν γνωρίζει πόσο έχει μία φρατζόλα ψωμί».

Για την αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης επί της κυβέρνησής του είπε «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε την μεσαία τάξη κατά την διάρκεια της θητείας μας». «Δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος...» σημείωσε και προσέθεσε: «Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει; Αφήνει χρέη και μόνο χρέη».

Όσο για την χρηματοδότηση των μέτρων που πρότεινε είπε ότι «υπάρχει μία ευκαιρία να στηριχθεί η οικονομία δίχως την ασφυκτική πίεση των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί η χώρα δανείζεται φθηνά, όπως και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης». «Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε» καθώς «κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα» προσέθεσε.

Είπε πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία ευρωπαϊκή συζήτηση για το πού θα προσγειωθεί η ΕΕ μετά την πανδημία, σημειώνοντας πως οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν ενιαία θέση, και προσέθεσε: «Δεν ξέρω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.... Η κυβέρνηση ψήφισε ένα μεσοπρόθεσμο που περιλαμβάνει δημοσιονομική διόρθωση εννέα μονάδων σε δύο χρόνια, πριν καν ανοίξει η συζήτηση».

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι»

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ».

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Καρτ χτύπησε παιδί στο κεφάλι στο κέντρο της πόλης - Νοσηλεύεται διασωληνωμένο

Ηλεκτρονικές απάτες: Προσοχή! Σκαρφίστηκαν νέο κόλπο - Μην απαντήσετε ποτέ σε αυτό το μήνυμα

Κορονοϊός: Προχωρούν οι δοκιμές για ρινικό εμβόλιο – Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα