ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη Γερμανία: Η πρώτη «ανάγνωση» της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα

Εκλογές στη Γερμανία: Η πρώτη «ανάγνωση» της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα
Στάση αναμονής κρατά η κυβέρνηση παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις που φέρνουν στο Βερολίνο οι εκλογές στη Γερμανία και το προβάδισμα Σολτς για τη διαδοχή της Μέρκελ στην Καγκελαρία

Στάση αναμονής κρατά η κυβέρνηση παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις που φέρνουν στο Βερολίνο οι εκλογές στη Γερμανία και το προβάδισμα Σολτς για τη διαδοχή της Μέρκελ στην Καγκελαρία

Τις εξελίξεις που φέρνουν εκλογές στη Γερμανία και το αποτέλεσμα που δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τον υπόψηφιό του, Όλαφ Σολτς, να βρεθεί στην Καγκελαρία ως ο πρώτος μετά την Άνγκελα Μέρκελ Γερμανός καγκελάριος παρακολουθεί η Αθήνα επιχειρώντας να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα.

Μολονότι βάσει του γερμανικού εκλογικού νόμου όλα τα ενδεχόμενα για τον διάδοχο της Μέρκελ αλλά και το «μείγμα» της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι ανοιχτά – και ενδεχομένως να είναι ανοιχτά για μεγάλο χρονικό διάστημα – η κυβέρνηση επιχειρεί μια πρώτη «ανάγνωση» ενώ παράλληλα ρίχνει το βάρος στην διαχείριση της πανδημίας, την οικονομία αλλά και την τουρκική προκλητικότητα σε διπλωματικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι θα ήταν θετική εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης να προέρχεται από τους Πράσινους καθώς το κόμμα αυτό έχει ταχθεί υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι θετική θα ήταν και η διαδοχή της κυρίας Μέρκελ από τον Όλαφ Σολτς δεδομένου ότι αφενός στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία και αφετέρου έχει τοποθετηθεί με θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιμένουν πότε και με ποιο τρόπο θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία προσθέτοντας με νόημα ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, θεωρείται «σοβαρός» από την Αθήνα.

Οι τρεις τομείς στους οποίους ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση

Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησής του ρίχνουν το βάρος τους στην πανδημία, την οικονομία και τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Αναφορικά με την οικονομία το κυβερνητικό επιτελείο θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά ήδη και υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας θα είναι εντατικοί, ενώ ειδικά για τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα, εκτιμάται ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό ότι θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών, πιθανότατα να μην επαρκέσει και να χρειαστεί να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι. Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες η ακρίβεια που είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από τις αρχές του επόμενου έτους.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση μέσω ελαφρύνσεων αυξάνει σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μέσω ελαφρύνσεων, προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιες αυξήσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα και έχει το βλέμμα του στην πορεία του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πλέγμα φοροελαφρύνσεων θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, όταν και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, άγνωστος «Χ» παραμένει η Τουρκία η οποία κλιμακώνει εκ νέου τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των ξένων ηγετών στο πλαίσιο της παρουσίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν νέο γύρο έντασης με την Τουρκία, η οποία ξέδωσε νέα Navtex για έρευνες σε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Καστελλορίζου.

Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι για να εγκαινιάσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την έκθεση Paris - Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι - Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 - 1919), στο Λούβρο. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Προηγουμένως και συγκεκριμένα στις 2 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Γερμανία: Νίκη του SPD με διαφορά 1,6% από το CDU με καταμετρημένο το 100% των ψήφων

Συγκλονίζει η Αριάδνη Γερασιμίδου: «Έχω καρκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να σωθώ» (video)

Βασίλης Λεβέντης: Σταθερά κρίσιμη η κατάστασή του – Γιατί δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό