ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Η χώρα μας μπορεί να έχει και ψωμί και κανόνια

Κυριάκος Μητσοτάκης αμυντική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας
INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Στη συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για μια συμφωνία που θωρακίζει τη χώρα διαβεβαιώνοντας ότι η προμήθεια των φρεγατών Belh@rra είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας

Δείτε LIVE τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά τόνισε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας θα σημαίνει τη θωράκιση της πατρίδας με τη θεμελίωση παράλληλα ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης με πολυεπίπεδη σημασία.

«Τα εθνικά οφέλη είναι προφανή καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής που σε περίπτωση τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας με νόημα «όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιόν στην ανατολική Μεσόγειο»

Υπενθύμισε, δε, ότι η χώρα μας διαπραγματευόταν από το 1974 μια τέτοια συμφωνία «και να που γίνεται χειροπιαστή πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».

Σημείωσε, δε, ότι η νέα εταιρική σχέση πλαισιώνεται με την προσθήκη τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra που αποτελούσαν διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού μας. Η Ελλάδα θα διαθέτει πια σκάφη επιφάνειας αντάξια των ικανοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια. Μαζί με τα 24 Rafalle τα πρώτα που θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του έτους, τα τελευταίας γενιάς ελικόπτερα Ρόμεο που είναι τα καλύτερα για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Σήμερα υπάρχουν επίσης συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει μια συμφωνία με ΗΑΕ με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, υπάρχουν σχήματα κοινής δράσης με το Ισραήλ και γειτονικές χώρες και η επικείμενη επέκταση αμυντικής συνεργασίας για μια 5ετια με τις ΗΠΑ είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση άμυνα και διπλωματία είναι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας.

Δεν ξεπερνάμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες

«Ο σχεδιασμός μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλά σε σχέση με την αρχική προσφορά καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής καθώς η Ελλάδα θα προηγηθεί παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.¨

Όπως είπε το προπολεμικό δίλημμα «ψωμί ή κανόνια» δεν ισχύει. «Η χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και γειτονιά μπορεί να έχει και ψωμί και κανόνια. Άλλωστε δεν υπάρχει άμυνα χωρίς οικονομία για να στηρίξει. Συνεπώς όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων».

«Η Ελλάδα είναι σε νέα ρότα, δεν απειλεί, ούτε και απειλείται. Αντίθετα διευρύνει τις συμμαχίες της πάντα με οδηγό το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρέπει να ακούγονται υπερβολές περί προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης και εγώ απαντώ ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο προπύργιο της Δύσης προς ανατολάς εκτός αν θέλετε να αλλάξετε τη θέση της Ελλάδας και να μας μεταφέρετε εκεί που είναι η Δανία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίστε τη συμφωνία

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αρνητική τους πρόθεση απέναντι στη συμφωνία τους είπε «σας καλώ να αναθεωρήσετε και να μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε με τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Μην μας πείτε ότι θέλατε και δεν το κάνατε όπως με τη συμφωνία για την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Το παρών σημαίνει απών στη διπλωματία».

Απαντώντας, δε, στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει και την θάλασσα και τον αέρα και το έδαφος. «Η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν τα εθνικά συμφέροντα. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια αναφορά σε αμυντική συνδρομή ανεξάρτητα τον τόπο και γι’ αυτό η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Το διεθνές δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης ένοπλης βίας έναντι ενόπλων δυνάμεων του κράτους. Για αυτό και σε καμία αναφορά αμυντικής συμφωνίας στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα».

«Ποτέ άλλοτε μια τόσο ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας ως εγγυτής της εθνικής κυριαρχίας και επί του πεδίου και αν χρειαστεί εν όπλοις» σχολίασε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε δηκτικά: Το παρελθόν σας εκδικείται από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες.

Να στείλουμε μήνυμα εθνικής ενότητας

Κλείνοντας επισήμανε την κατάκτηση που εχει η δημοκρατία μας τα κόμματα να συμφωνούν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και επικροτώ τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Για τα θέματα αυτά μιλάει η πατρίδα και κανένα κόμμα και στο όνομα αυτής της παράδοσης θα καλέσω ιδίως τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που η Τουρκία προχωρά στο πρωτοφανές βήμα να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία. Το μήνυμα που πρέπει να απευθύνει το κοινοβούλιο είναι μήνυμα ευθύνης και εθνικής ενότητας. Ο καθένας πρέπει να αντιμετωπίσει την ψήφο του ως μια δική του υπογραφή σε μια συμφωνία που θωρακίζει την Ελλάδα και ένα δικό του ναι στην αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος. Θα αποτελέσουν έναν κατάλογο εθνικού χρέους και από αυτόν δεν θα πρέπει να λείψει το όνομα κανένα βουλευτή. Βαριά η ευθύνη βαριά και η ευθύνη της ιστορίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος μέτρων για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Μόνο με εμβολιασμένους θέατρα, κινηματογράφοι

Νίκος Παλαιοκώστας: Τα καράβια, τα πεντοχίλιαρα στον αέρα και το «φάντασμα» του αδερφού του

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν