ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια: Προετοιμασία και κατευθύνσεις για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια: Προετοιμασία και κατευθύνσεις για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών – Υπογράφει μία ακόμα σπουδαία αμυντική συνεργασία – Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως αναγνωρίζουν τη χώρα μας ως εταίρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πυρετώδεις είναι προετοιμασίες στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ, όπου θα υπογράψει τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία περιλαμβάνει την εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», σε συνδυασμό με την προμήθεια των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, η Αθήνα προχωρά και στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας MDCA.

Πρόκειται για τη συμφωνία που Ελλάδα και ΗΠΑ ανανεώνουν κάθε χρόνο, με τη διαφορά όμως πως πλέον η συνεργασία θα έχει πενταετή ισχύ και όχι ετήσια. Πρόκειται για μια καθοριστική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα, την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε, είναι μια τελευταία συνάντηση συνεννόησης και οδηγιών πριν από την τελική υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συμφωνία που ενισχύει το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα, στον Έβρο, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό, με την ακόμα πιο αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου… ως ένας χώρος που θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουνε υλικό ή οτιδήποτε χρειάζονται οι δυνάμεις στα Βαλκάνια, παρακάμπτοντας τα στενά… Όπως επίσης και η αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά, πολλαπλασιάζει και ενισχύει τις δυνατότητες της χώρας και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται και προς χρήση του ελληνικού ναυτικού και των πολεμικών δυνάμεων», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συμφωνία αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας.

Πάντως ο κ. Δένδιας αναμένεται στις συναντήσεις του να αναφερθεί στο σύνολο των τουρκικών προκλήσεων, στην προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, στη διατήρηση του casus belli, στην «a la carte» χρήση του διεθνούς Δικαίου, αλλά και στο παράλογο και απαράδεκτο αίτημα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, παρά το γεγονός ότι θεωρούν εξαιρετικά σημαντική χώρα την Τουρκία, είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, όπως και ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.