ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει τη σύγκρουση με την κυβέρνηση στο πεδίο της ακρίβειας

Αλέξης Τσίπρας
Συνεχίζει τις ολομέτωπες επιθέσεις στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Να μεταφέρουν τη συζήτηση στα θέματα της καθημερινότητας και της κοινωνικής πολιτικής, πεδία που θεωρούνται πλεονεκτικά για τους ίδιους, επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας, η Κουμουνδούρου επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης για την ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» των πολιτών από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνη Γεωργιάδη.

Το πρόβλημα με τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και την ενέργεια, έχει αρχίσει να γίνεται για τα καλά αισθητό στους πολίτες. Μάλιστα, οι διεθνείς προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι στη καλύτερη των περιπτώσεων το κύμα ακρίβειας θα διαρκέσει για πολλούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με πολύ μεγάλα ποσά σε σχέση με πέρσι, με τον κίνδυνο αυτή η κατάσταση να προκαλέσει «ασφυξία» στην καθημερινότητα τους και συνολικά στην οικονομία.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις των τιμών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φέρει πολύ μεγάλο μερίδιο για τη κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας. Όπως τονίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η κατεύθυνση στην οποία οδηγηθήκαμε, φαίνονταν από τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε για πρώτη φορά τη κυβέρνηση για το θέμα. Αντί, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης να λάβουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, λένε από τη Κουμουνδούρου, χλεύαζαν όποιον μιλούσε για το επερχόμενο «τσουνάμι» αυξήσεων στις τιμές.

Και αν αυτά που συνέβησαν το καλοκαίρι είναι δείγμα της κυβερνητικής «ανεμελιάς», η τροπή που έχουν πάρει τώρα τα πράγματα δείχνουν έναν κεντρικά σχεδιασμένο «εμπαιγμό» από τη πλευρά του Κυριακού Μητσοτάκη και του Άδωνη Γεωργιάδη, προς τους πολίτες. Διότι, όπως εξηγούν από τη Κουμουνδούρου, την ώρα που το διαθέσιμο εισόδημα των ελλήνων όλο και μειώνεται, η κυβέρνηση μιλάει για «αδικαιολόγητο πανικό» και αρνείται να πάρει σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, αρκούμενη σε ευχολόγια.

Και αυτή η «αδιαφορία» της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Τονίζουν ότι η Κομισιόν προτείνει στοχευμένη μείωση της φορολογίας, ενώ η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η Επιτροπή εισηγείται ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό. Η Επιτροπή μιλά για στήριξη των ευάλωτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για αυτές, καθώς ακόμη κι αυτή η ανεπαρκής επιδότηση δεν αφορά επιχειρήσεις.

Μάλιστα, η Κουμουνδούρου σημειώνει πως τη στιγμή της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, με προφανή τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ρεύματος, η κυβέρνηση προχωρά στην εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Επίσης, θεωρεί χαρακτηριστικό του τρόπου που το Μαξίμου αντιμετωπίζει τη κατάσταση, το γεγονός ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει μεγάλη αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, γεγονός που κατά τη γνώμη τους μαρτυρά ότι η κυβέρνηση, μάλλον, βλέπει την ακρίβεια ως ευκαιρία αύξησης φορολογικών εσόδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εδώ και τώρα ισχυρά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, προτείνοντας:

  • την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών,
  • τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που καταψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή,
  • την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

H άγνωστη ιστορία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Άγγελου που την φώναζε «γιαγιά»

Μίκης Θεοδωράκης: Το περιεχόμενο της διαθήκης και τα ασφαλιστικά μέτρα του Νοεμβρίου

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχονται καταιγίδες - Προσοχή στις περιοχές που πλημμύρισε ο «Μπάλλος» (vid)