ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζέφρι Πάιατ από το Olympia Forum II: «Η Ελλάδα είναι πηγή λύσεων και ελπίδας»

Τζέφρι Πάιατ από το Olympia Forum II: «Η Ελλάδα είναι πηγή λύσεων και ελπίδας»

Στις εργασίες του Olympia Forum II που διοργανώνεται από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα “Πατρίς” της Ηλείας στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κύριος Πάιατ μιλώντας στη δημοσιογράφο του Open Beyond TV και του Newsbomb.gr, Αλεξία Τασούλη, αναφέρθηκε στο τρίτο στρατηγικό διάλογο στην Ουάσιγκτον που παρευρέθηκε και μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών, κος Νίκος Δένδιας.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που θα έλεγα είναι ότι ήταν ένα εξαιρετικά παραγωγικό σύνολο συζητήσεων. Η ατμόσφαιρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Δένδια και του υπουργού Εξωτερικών Blinken δεν θα μπορούσε να είναι πιο θερμή και το βάθος των συνομιλιών που έλαβαν χώρα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ήταν πραγματικά πολύ αξιοσημείωτο. Αντικατοπτρίζει πόσο μακριά έχουμε φτάσει στη σχέση.

Ξέρω ότι όλοι δεσμεύονται τώρα να χτίσουν πάνω σε αυτό το θεμέλιο. Σχεδιάζουμε ήδη μια σειρά από επακόλουθες επισκέψεις στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα. Ανυπομονώ για αυτό. Εργαζόμαστε επίσης για την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας πριν από το τέλος του έτους.

Θα έχουμε μια σειρά από επισκέψεις που έρχονται επίσης εδώ στην Αθήνα γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι φτάσαμε σε μια στιγμή εξαιρετικής ευκαιρίας και όλοι θέλουν να χτίσουν πάνω σε αυτό…», ανέφερε.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αναφορικά με τη συμφωνία MDCA και για το ποια είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, ο κύριος Πάιατ ανέφερε πως…

«Πάντα προσπαθώ να αποφεύγω να κάνω πολλές υποθέσεις για το μέλλον, αλλά αυτό που θα τονίσω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η δέσμευσή μας για τη συμμαχική μας σχέση που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Και όσον αφορά την ερώτησή σας για την κρίση, ελπίζουμε να μην φτάσουμε εκεί. Το όλο θέμα της συμμαχίας μας, της σχέσης μας, είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου που είναι τόσο ευαίσθητο γεωπολιτικά. Αυτό είναι λοιπόν το επίκεντρό μας αυτή τη στιγμή».

Ο κύριος Πάιατ έδωσε και τη δική του απάντηση για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν και Χάρις.

«Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ταχεία επιτάχυνση υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον Αντιπρόεδρο Χάρις, τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών Blinken μίλησε πολύ για αυτό με τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας την προσωπική δέσμευση του Προέδρου στη συμμαχία μας, στη σχέση μας, την ειδική σχέση που έχει με την Ελλάδα και το μήνυμα που έχει περάσει σε όλη τη διοίκηση να συνεχίσει να χτίζει, όπως Ο ίδιος ο Πρόεδρος το είπε, η ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας που έχει δει ποτέ ο κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίκνο της ελληνικής επανάστασης η Δυτική Ελλάδα

“Είναι πάντα ιδιαίτερο να βρίσκεσαι εδώ στην Αρχαία Ολυμπία. Τι εντυπωσιακός τόπος είναι αυτός. Και είμαι τόσο ενθουσιασμένος που η Microsoft θα ξεκινήσει σύντομα τα έργα της με το Υπουργείο Πολιτισμού για να κάνει την Αρχαία Ολυμπία πιο προσβάσιμη μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Είναι απλά μια φανταστική ευκαιρία.

Επίσης από πολλές απόψεις, η δυτική Ελλάδα είναι το λίκνο της Ελληνικής Επανάστασης. Και θα τονίσω ιδιαίτερα σε αυτή τη 200 χρονιά πόσο σημαντικό είναι το ελληνικό δώρο της δημοκρατίας για τη χώρα μου. Είναι κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος Μπάιντεν μιλά συνεχώς. Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουμε μια Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία στην Ουάσινγκτον, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, και αυτό θα είναι μέρος των προσπαθειών της διοίκησης να υπογραμμίσει τη δέσμευσή μας για τις δημοκρατικές μας αξίες. Και τόσα πολλά από αυτά συνδέονται με την ελληνική διακοσαετία.”

Θα βοήθησουμε τις πυρόπληκτες περιοχές

«Μίλησα και πάλι με τον Περιφερειάρχη και μερικούς συναδέλφους του γι’ αυτό, όλοι όσοι γνωρίζουμε αυτή την περιοχή της Ελλάδας αποκαρδιωθήκαμε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Και είμαι πολύ περήφανος που αύριο θα έχουμε ειδικούς από τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ που θα έρθουν εδώ στην Αρχαία Ολυμπία για να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές για να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές σε θέματα όπως η αναδάσωση και η πρόληψη της διάβρωσης. Εργάζονται ήδη πρώτα στην Εύβοια και μετά στα βόρεια προάστια της Αθήνας, αλλά τώρα έρχονται εδώ στην Αρχαία Ολυμπία και ξέρω ότι θα είναι και μια ευκαιρία.»

Σπουδαία άσκηση ο ΗΝΙΟΧΟΣ

«Δεν μπορώ να είμαι σε αυτή την περιοχή χωρίς να αναφέρω τον ΗΝΙΟΧΟ. Είμαστε μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ανδραβίδα. Νομίζω ότι έχω πάει σε τέσσερις ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ. Είναι η πιο σημαντική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό. Και τον Απρίλιο είχα την ευκαιρία να πετάξω πάνω από αυτήν την περιοχή με ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έτσι θα θυμάμαι πάντα τον ΗΝΙΟΧΟ 2021 και ανυπομονώ να επιστρέψει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το 2022.»

ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ - Ανατολική Μεσόγειος

«Ο υπουργός Blinken μίλησε για το πόσο εντυπωσιασμένος ήταν από τη μεταβλητή γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα, την επιτυχία που γνώρισε η Ελλάδα στην οικοδόμηση δομών όπως το 3+1. Όχι όμως μόνο το 3+1, η διευρυμένη σχέση με την Αίγυπτο. Η νέα ηλεκτρική σύνδεση με την Αίγυπτο είναι μια τέλεια απεικόνιση του πώς αυτή η συνεργασία μεταβαίνει από τα υπουργεία Εξωτερικών στην πρακτική επιχειρησιακή συνεργασία.

Η Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τα ΗΑΕ, πολύ ευπρόσδεκτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσέγγιση της Ελλάδας στην Ινδία, χτίζοντας ένα τόξο συνεργασίας που εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή μέσω του Κόλπου μέχρι την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Και στη συνέχεια ομοίως στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων όπου η Ελλάδα διαδραματίζει τόσο κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του στόχου των ΗΠΑ να βοηθήσουν όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πρόοδό τους στις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουν να κινούνται προς τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ένταξη στην ΕΕ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα: Συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί για ανθρωποκτονία

Μακελειό στη Νέα Ερυθραία: «Μου έχετε κάνει μάγια» φώναζε ο 40χρονος πριν... γαζώσει τους εργάτες

Γλυκά Νερά: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη ζωή του πιλότου- «Είχαμε σχέση με τον Μπάμπη»

Ρoή Ειδήσεων