ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο Newsbomb: Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στην Μέρκελ την αληθινή εικόνα για την Τουρκία

Γιάννης Οικονόμου για επίσκεψη Μέρκελ
Για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την Παρασκευή και τι περιμένει η ελληνική πλευρά απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr
INTIME

Για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την Παρασκευή και τι περιμένει η ελληνική πλευρά απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Ως μια επίσκεψη που θα γίνει «σε κλίμα αποχαιρετισμού της Γερμανίδας Καγκελαρίου από την πολιτική ζωή της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στην Ελλάδα μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυρία Μέρκελ θα συναντήσει μια πολύ διαφορετική Ελλάδα από ό,τι είχε γνωρίσει το παρελθόν. Με τον πρωθυπουργό θα συζητήσουν τις στιγμές της τελευταίας περιόδου στις οποίες πρωταγωνίστησε» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα και απέναντι στη Γερμανία παρουσιάζει την αληθινή εικόνα όπως έκανε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής».

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, δεν αλλάζουν τα μέτρα

Ο Γιάννης Οικονόμου απηύθυνε επίσης έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση του Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στη φαρέτρα παρεμβάσεις ειδικού χαρακτήρα όπως self test ακόμα και για εμβολιασμένους εργαζόμενους απάντησε ότι «ισχύει το πλαίσιο μέτρων που έχουμε ανακοινώσει». «Θέλω να κάνω μια έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί είναι να κάνουν το εμβόλιο. Η εικόνα που έχουμε επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε από τη νόσο και να νοσήσουμε βαριά. Όπου έχουμε πολλά βαριά περιστατικά και νοσηλείες στη ΜΕΘ αυτά είναι ευθυγραμμισμένα με τις περιοχές χαμηλού εμβολιασμού» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Γιάννης Οικονόμου για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση με αναφορά στην Φώφη Γεννηματά για την οποία είπε ότι «ξεχώρισε για το ήθος της, πολιτικό και προσωπικό. Με την εν γένει διαδρομή της δίδαξε την ελληνική κοινωνία αρχές και αξίες. Σε εποχές δύσκολες στήριξε την Πατρίδα με τη υπεύθυνη στάση της. Παράλληλα, ο προσωπικός αγώνας που έδωσε με γενναιότητα απέναντι στην ασθένεια που την έπληξε ενέπνευσε και έδωσε κουράγιο σε πολλούς ανθρώπους. Η απουσία της θα είναι δυσαναπλήρωτη. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη σε όλους, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την εκτίμηση που έτρεφε γι’ αυτή η ελληνική κοινωνία. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και αιωνία η μνήμη της»

Γιάννης Οικονόμου: Τρεις επισημάνσεις για το χώρο της Παιδείας:

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά σε τρεις επισημάνεις για τον χώρο της παιδείας

πρώτη αφορά τη στροφή των νέων μας στα δημόσια ΙΕΚ και κατ’ επέκταση τη δικαίωση της κυβερνητικής επιλογής για να ενισχύσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία οι νέοι από 18 έως 20 ετών που επέλεξαν να εγγραφούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ έφτασαν τους 12.078, από 6.715 πέρσι. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι απόφοιτοι Λυκείου στρέφονται στην επαγγελματική κατάρτιση και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες, τις σύγχρονες δομές των δημόσιων Ινστιτούτων. Αποκτούν γνώσεις που οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η Κυβέρνησή μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες και τις επιλογές στους νέους ώστε αυτοί να φτιάξουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες που οι ίδιοι έχουν.

δεύτερη επισήμανση αφορά τις εμμονές μίας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήνουμε πίσω μας. Μίας Ελλάδας που αρνείται να αντιληφθεί την ανάγκη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναφέρομαι στα «φασόν» κείμενα, με τα οποία συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να «ακυρώσουν στην πράξη» την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Υπογραμμίζεται κατ’ αρχήν ότι οποιαδήποτε υιοθέτηση τέτοιων κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Νόμο. Και ο Νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ανάξιες του εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Καλούμε, λοιπόν, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξανασκεφτούν, να συστρατευτούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κρίκος της οποίας είναι και η αξιολόγηση. Ήδη πάνω από 8.300 σχολεία, δηλαδή το 60% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων, έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης.

τρίτη επισήμανση αφορά στην κάλυψη των κενών που παρουσιάστηκαν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, αλλά και του μεγάλου αριθμού αδειών τις οποίες δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά είχαμε περίπου 1.000 άδειες, ενώ σήμερα είναι περισσότερες από 3.000. Πρόκειται για άδειες που ζητούν οι εκπαιδευτικοί λόγω μητρότητας, ασθενειών, αναρρωτικές άδειες, τις οποίες ασφαλώς και δικαιούνται και οφείλουμε να τις αναπληρώσουμε έτσι ώστε να θωρακίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα και να εξασφαλίσουμε την πλήρη λειτουργία του.

Στις πρώτες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, καλύφθηκαν σχεδόν όλες οι τότε ανάγκες. Ωστόσο, πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, καθώς καθημερινά προκύπτουν νέες. Η κάλυψη των αναγκών αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ γίνεται φέτος και προσπάθεια για βελτίωση της διαχείρισης του προσωπικού σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις για 5.500 πρόσθετους εκπαιδευτικούς. Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη 2.512 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.

Γιάννης Οικονόμου για τις παρελάσεις

Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους Νομούς όπου η Περιφέρεια αποφάσισε να μην γίνουν.

Η προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί αφού για την ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί -με απόφαση του Πρωθυπουργού- εθνικό πένθος, καθώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά.

Θέλω να επισημάνω και να παροτρύνω όλους όσοι προσέλθουν για την παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να ακολουθήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους. Σημειώνεται επίσης ότι στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα μετέχουν εφέτος μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Γιάννης Οικονόμου για τον «πράσινο» δακτύλιο

Η εφαρμογή του «πράσινου» δακτυλίου που ξεκίνησε χθες, Δευτέρα φαίνεται να δημιουργεί μια εικόνα πολύ καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με αυτή που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες. Προφανώς το πρόβλημα περιορίζεται, αλλά δεν εξαλείφεται τελείως και στους δρόμους γύρω από το δακτύλιο τις πρώτες ημέρες είναι απολύτως φυσιολογικό να παρατηρείται αυξημένη κίνηση.

Ταυτόχρονα -όπως ήταν αναμενομένο- αυξημένη είναι η πίεση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως:

-Η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς και του αριθμού των διαθέσιμων οχημάτων κατά την πρωινή ώρα αιχμής σε 1.320.
-Η ενίσχυση κατά 50% στις λεωφορειακές γραμμές κορμού που διέρχονται από το Κέντρο.
-Η αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, κάτι που έγινε εφικτό λόγω αυξημένου αριθμού λεωφορείων.
-Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες - κατά τις προηγούμενες ημέρες- είχαν σημειωθεί θέματα συνωστισμού.
-Η μείωση των χρονοαποστάσεων στις γραμμές κορμού σε 5 λεπτά.
- Η χρονοαπόσταση στη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός) έχει πέσει στα 7 λεπτά (από 9 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο 2019). Στη Γραμμή 2 (μετρό) –παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από βανδαλισμούς συρμών- έχει πέσει στα 4,5 λεπτά (από 7λεπτά το 2019), και στη Γραμμή 3 (μετρό) η χρονοαπόσταση είναι στα 5 λεπτά (από 7 το 2019). Και η προσπάθεια για ακόμη μικρότερους χρόνους και καλύτερη οργάνωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προφανώς και συνεχίζεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: «Λιποθυμούσε στις σκάλες και έλεγε, όχι ακόμη», αποκαλύπτει ο Γιώργος Λιάνης

Ανδρέας Τσούνης: Ποιος είναι ο φύλακας-άγγελος της Φώφης Γεννηματά που στάθηκε «βράχος» δίπλα της

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά