ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: Η επιτυχής πρώτη «αποστολή» , το μήνυμα ενότητας και οι επόμενες κινήσεις του

Νίκος Ανδρουλάκης: Η επιτυχής πρώτη «αποστολή» , το μήνυμα ενότητας και οι επόμενες κινήσεις του

Με επιτυχία πέρασε το πρώτο «τεστ» ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς η εισήγηση του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος για τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο προεδρείο της, ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ με τις επιλογές του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας.

Πλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ετοιμάζει βαλίτσες για την πρώτη του διεθνή εμφάνιση ως πολιτικός αρχηγός, αλλά και στην προετοιμασία των βουλευτών στη μάχη του προϋπολογισμού, πριν πάρουν σειρά οι ανακατατάξεις στο κόμμα.

Αποστολή εξετελέσθη

Μετά την αναπάντεχη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής είχε μείνει «ακέφαλο» στη Βουλή. Με δεδομένο ότι ο νέος του πρόεδρος δεν είναι βουλευτής, αλλά ευρωβουλευτής, έπρεπε να βρεθεί ένα σχήμα στο Κοινοβούλιο που από τη μία θα μπορέσει να «τρέξει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέχρι τις επόμενες εκλογές και από την άλλη να ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δίνει η νέα ηγεσία.

Μία εξίσωση δύσκολη, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στη μάχη για την αρχηγία της παράταξης, αλλά τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο.

Υπό αυτό το σκεπτικό, ήταν δεδομένο ότι οι επιλογές έπρεπε να γίνουν με τρία κριτήρια:

Α) Τα πρόσωπα που βρέθηκαν δίπλα του

Β) Τη δυναμική κοινοβουλευτική τους παρουσία

Γ) Τη δημιουργία μίας ομάδας που και το μήνυμα της ανανέωσης θα εκφράζει και τα πιο έμπειρα στελέχη θα αξιοποιεί

Δ) Την αξιοποίηση στελεχών ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο στήριξαν

Βάσει των παραπάνω κριτηρίων, η επιλογή του Μιχάλη Κατρίνη για πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έμοιαζε ως η λογική επιλογή.

Ο βουλευτής Ηλείας στάθηκε στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη προεκλογικά, έχει επιδείξει εξαιρετικές αρετές το διάστημα που υπηρέτησε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είναι ένα πρόσωπο «άφθαρτο», ενώ όντας στέλεχος με βαθύ κομματικό «πατριωτισμό», θα είναι ο άνθρωπος του προέδρου στη Βουλή.

Με τα ίδια κριτήρια επελέγησαν και ο Κώστας Σκανδαλίδης για πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά και η Λία Λιακούλη.

Μήνυμα ενότητας

Με τις επιλογές του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε ένα μήνυμα ενότητας, δείχνοντας ότι είναι πρόεδρος του όλου κόμματος και όχι μόνο εκείνων που τον στήριξαν προεκλογικά. Το είπε, άλλωστε, και κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης ότι θα πορευτούν όλοι μαζί, χωρίς νικητές και ηττημένους.

Και το έκανε πράξη αξιοποιώντας και πρόσωπα που δεν είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του, όπως τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία είχε στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Αρβανιτίδη, που είχε υποστηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στις Βρυξέλλες

Πλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης στρέφει την προσοχή του στα θέματα της επικαιρότητας. Αρχικά, ετοιμάζει βαλίτσες για έναν γνώριμο γι αυτόν προορισμό, τις Βρυξέλλες.
Εκεί, όμως, δεν θα μεταβεί με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, αλλά εκείνη του αρχηγού κόμματος – μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για να λάβει μέρος για πρώτη φορά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην προσύνοδο του ΕΣΚ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Στη συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα λάβει μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα του παρατηρητή. Το αν θα έχουν κάποιο ανεπίσημο τετ α τετ και εν γένει η στάση που θα κρατήσει απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον των ευρωπαίων συντρόφων του, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον.

Επόμενες κινήσεις

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια, θα συγκαλέσει εκ νέου την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, ώστε να συζητήσουν για τη στάση του κόμματος στη διάρκεια της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού.

Από την επόμενη εβδομάδα, σειρά αναμένεται να πάρουν οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, που αναμένονται να είναι ακόμα πιο σαρωτικές από αυτές που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: «Κλείδωσαν» οι χιονοπτώσεις στην Αττική τα επόμενα 24ωρα – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Έξαλλος ο Θεοδωρικάκος με Παναγιωτόπουλο: Αθλιότητα, δεν θέλω να συνεχίσω γιατί μιλάμε δημόσια

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»