ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα παρασκήνια από τη Βουλή: Το αίτημα για εκλογές, ο Λένιν και το πρωθυπουργικό κοστούμι

προϋπολογισμός παρασκήνια
Τα παρασκήνια από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένταση, φραστικές αντιπαραθέσεις, αποχωρήσεις από την αίθουσα και παρασκηνιακά αστεία είχε η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έπειτα από 61 ώρες συζήτησης, ομιλίες 201 βουλετών και 36 μελών της κυβέρνησης ο κρατικός προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.

Η φετινή συζήτηση στιγματίστηκε από το καθαρό αίτημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για εκλογές και παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, όταν τελείωσε η συζήτηση και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε αν το κοστούμι που φορά είναι… πρωθυπουργικό, εκείνος απάντησε: «Όταν προκηρυχθούν εκλογές θα αγοράσω». Σε ερώτηση που δέχτηκε για το εάν θα φορέσει και γραβάτα, ο Αλέξης Τσιπρας ξεκαθάρισε πως αν ο Κυριάκος Μηταράκης «κάνει εκλογές θα βάλω και γραβάτα!».

Αν και πολλοί ανέμεναν μια πρόταση μομφής από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος έκανε την έκπληξη ζητώντας προσφυγή στις κάλπες, σε μια προσπάθεια να ασκήσει περεταίρω πίεση στην κυβέρνηση και στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, θέτοντας το δίλημμα «ή με την κοινωνία και τις προοδευτικές δυνάμεις ή με τη δεξιά». Μάλιστα, η κίνηση του αυτή φαίνεται πως «απογοήτευσε» τον επικεφαλής του Μέρα25 Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση Τσίπρα να μην καταθέσει πρόταση μομφής ως «επικοινωνιακή υπεκφυγή-δώρο στην κυβέρνηση».

Η απάντηση Μητσοτάκη

Απαντώντας στο αίτημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ακόμη και αν η χώρα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές, «ο πολιτικός που θα είχε ουσιαστικός όφελος, δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ», συμπληρώνοντας: «Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκηρύξω εκλογές σήμερα μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας τη στιγμή που θα το έκανα!», με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν «καντο, κάντο».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος ζητά εκλογές, όχι για να κερδίσει την πρωτιά, αλλά για να μην βγει στην τρίτη θέση. «Όλες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητάνε, αλλά εκλογές γίνονται οπότε θέλει κυβέρνηση. Έχω εξήγηση στο γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα. Ζητήσατε εκλογές σήμερα, όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο, αλλά για την γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος, κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα!».

Η κόντρα Τσίπρα - Γεραπετρίτη

Με επεισόδιο που οδήγησε σε αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα της Ολομέλειας ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος

ανεβαίνοντας στο βήμα σχολίασε την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την αίθουσα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση.

«Ώρα να πηγαίνετε κύριε Πρόεδρε» είπε ο κ. Γεραπετρίτης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσπούν φωνάζοντας «Ντροπή σου». Αμέσως, το λόγο ζήτησε για να απαντήσει ο Αλέξης Τσιπρας, ο οποίος φανερά ενοχλημένος είπε: «Έχετε αναλάβει να είστε ο αντ’ αυτού του κύριου Μητσοτάκη και κάθε φορά που ομιλώ έρχεστε να απαντήσετε σε μένα, έβαλε και ο πρόεδρος της Βουλής σήμερα για πρώτη φορά σε συνθήκες προϋπολογισμού δύο άτομα ανάμεσα σε μένα και τον πρωθυπουργό, όμως δεν είσαστε αρχηγός κόμματος για να έχω εγώ υποχρέωση να κάθομαι να σας ακούω και να σας απαντώ».

Συμπλήρωσε δε, πως ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι εκλεγμένος με την ψήφο του ελληνικού λαού σ’ αυτό το κοινοβούλιο. «Όταν πάρετε την ψήφο του ελληνικού λαού να έχετε το θάρρος και το θράσος να απαντάτε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης και στους πολιτικούς αντιπάλους. Και κάτι ακόμα γι’ αυτό και σας ζητώ να ανακαλέσετε αυτή τη φράση, εσεις ήσασταν αυτός που δήλωσε ότι και 5000 ΜΕΘ να είχαμε το ίδιο ακριβώς θα ήταν, και είστε σήμερα υποχρεωμένος να δώσετε απαντήσεις στον ελληνικό λαό αντί να μας κουνάτε το δάχτυλο».

«Προσβλητική» χαρακτήρισε την τοποθέτηση ο κ. Γεραπετρίτης, λέγοντας: «Θεωρώ προσβλητικό για το κοινοβούλιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί αυτονόητο ότι συνομιλεί μόνο με τον πρωθυπουργό. Η κοινοβουλευτική τάξη επιβάλει οι αρχηγοί των κομμάτων να ακούν και να δέχονται όλους τους βουλευτές. Η δε μομφή ότι δεν έχω εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού, την επιστρέφω απλώς, διότι καλό είναι να αναγιγνώσκει το ποια είναι ιστορία του θεσμού των βουλευτών επικρατείας και ας κοιτάξει στο κόμμα του τους δικούς του βουλευτές επικρατείας για να τους πει το ίδιο πράγμα. Ας πει λοιπόν ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων».

Ο Σκυλακάκης απαντά σε Τσακαλώτο με Λένιν

Λίγο πριν έναρξη των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σχολιάζοντας τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου μνημόνευσε τη φράση του Λένιν ότι στις συμμαχίες υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει το άλογο και κάποιος τον καβαλάρη! «Θυμήθηκα ακούγοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μια φράση του Λένιν ότι στις συμμαχίες υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει το άλογο και κάποιος που κάνει τον καβαλάρη. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να κάνει συμμαχίες τον Ιανουάριο του 2015 επέλεξε τον κύριο Καμμένο και όχι την αριστερά. Αυτή ήταν μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που φοβάμαι ότι θα την πληρώνει τα επόμενα χρόνια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.