ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο στη «σκιά» της Ουκρανίας και του Τσακαλώτου

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο στη «σκιά» της Ουκρανίας και του Τσακαλώτου
INTIME

Με τη «σκιά» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να έχει αλλάξει πλήρως την ατζέντα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη, θα συνεδριάσει σήμερα μετά από αρκετές εβδομάδες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός της ουκρανικής κρίσης και του μεγάλου προβλήματος της ακρίβειας -που αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας- τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου θα συγκεντρωθούν -μέσω zoom- στον απόηχο των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή», που προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στο κόμμα.

Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κάποιος από κοντά τα τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ για να κατανοήσει ότι η ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει διαφοροποιήσεις εξαιτίας της Ουκρανίας.

Ένα μεγάλο μέρος αναμένεται να αφιερωθεί στην ουκρανική κρίση, όπου η βασική κατεύθυνση δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές από χθες, καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή, ζητώντας να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός και να αποχωρήσει η Ρωσία από τα ουκρανικά εδάφη.

Με ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της νέας αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Αφενός, γιατί ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός έχει κατά το πρόσφατο παρελθόν εξηγήσει ότι ένας από τους λόγους που το κόμμα του θα καταψηφίσει την νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, είναι το γεγονός ότι η νέες βάσεις θα χρησιμοποιηθούν για την περικύκλωση της Ρωσίας. Αφετέρου, γιατί ο Νίκος Φίλης ζήτησε με δήλωση του «να μην εμπλακεί η Ελλάδα στον πόλεμο, να μην επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν βάσεις των Αμερικανών στη χώρα μας».

Στη «σκιά» του Τσακαλώτου

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι τα ζητήματα του Συνεδρίου θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει συζήτηση επί του θέματος. Όλα αυτά, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ εξαιτίας των όσων είπε στην «Καθημερινή», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Αλέξης Τσίπας με τη στάση του όλες αυτές τις ημέρες, έχει δείξει πως θέλει να αφήσει το θέμα στο παρελθόν και συνεχίζει τις εξωστρεφείς δράσεις με αιχμή την ακρίβεια.

«Εδώ και μήνες η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με την αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της.

(…) Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, έστω και τώρα, να προετοιμάσει και να αποκαταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές με βάση τις συμφωνίες πλαίσιο. Και φυσικά να παρουσιάσει λύσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και με την παρέμβασή της στην ΕΕ», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι. Οι «προεδρικοί» βρίσκονται με το «μαχαίρι στα δόντια» και δύσκολα θα κρατηθούν, χωρίς να θέσουν το ζήτημα του Τσακαλώτου. Από την πλευρά τους τα στελέχη της «Ομπρέλας» σκοπεύουν να ζητήσουν να σταματήσει η «ανθρωποφαγία», δηλαδή το διαδικτυακό «μπούλινγκ» που θεωρούν ότι υφίστανται τα μέλη που εκφράζουν διαφορετική άποψη από εκείνη της πλειοψηφίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr