ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενάντια στην ακρίβεια

Αύριο οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενάντια στην ακρίβεια
Αύριο οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενάντια στην ακρίβεια
Intimenews

Η κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο Πέμπτη 17/3 τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενάντια στην ακρίβεια

Aύριο θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενάντια στην ακρίβεια. Το σχέδιο το οποίο θα διαθέτει ένα διευρυμένο πλέγμα παρεμβάσεων μέτρων κινείται σε τρεις πυλώνες:

  • καύσιμα (για τους εισοδηματικά αδύναμους).
  • λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου (με επιδοτήσεις λογαριασμών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο)
  • έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες

Κουπόνια για τα καύσιμα

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου η παρέμβαση στα καύσιμα, θα αφορά εκείνους που πηγαίνουν και βάζουν καύσιμα, να πληρώνουν σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων, επεσήμανε ο κ. Οικονόμου, χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο για το εν λόγω μέτρο θα είναι της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση «πυρηνικής φυσικής» ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως αύριο ή μεθαύριο θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων

Τα σενάρια, μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις δίνουν και παίρνουν με αναφορές να κάνουν λόγο για ενίσχυση εισοδήματος, τουλάχιστον 800.000 χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και 170.000 ατόμων με αναπηρία, με 250 ευρώ ενώ διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν περίπου 270.000 δικαιούχοι του επιδόματος.

Τα κριτήριο που θα καταστεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ανέρχεται σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα, όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα με τα κριτήρια να έχουν ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Νέα επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης καθώς διευρύνεται σε μεγάλη έκταση εντός της αγοράς και αφορά τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό τον λόγο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η επιδότηση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μα πληροφορίες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο θα είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τον Μάρτιο. Ειδικότερα η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο θα είναι της τάξης των 58-60 ευρώ ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη για τις επιχειρήσεις και θα διπλασιαστεί στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα έναντι 65 ευρώ τον Μάρτιο. Όσον αφορά την επιδότηση για το φυσικό αέριο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τον Απρίλιο τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, στα 20 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κύμα ανατιμήσεων σε λαϊκές, λιανεμπόριο, εστιατόρια

Καββαθάς στο Newsbomb.gr: Άμεσος ο κίνδυνος λουκέτων σε βιοτεχνίες και εστίαση

Φαραντούρης στο Newsbomb.gr: Χωρίς μέτρα, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης δεν θα έχουν τέλος