ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαραντούρης στο Newsbomb.gr: Χωρίς μέτρα, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης δεν θα έχουν τέλος

Φαραντούρης στο Newsbomb.gr: Χωρίς μέτρα, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης δεν θα έχουν τέλος
Χρειάζονται γενναία μέτρα κι όχι επιδοματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις κατόπιν εορτής, αναφέρει στο Newsbomb.gr o Νικόλαος Φαραντούρης.
INTIME

Ακρίβεια: Συνεχίζεται το ράλι τιμών σε πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου – Τι λέει στο Newsbomb.gr o κ. Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet

Aυτό που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει η παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο του κλάδου των τροφίμων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «τέλεια καταιγίδα».

Τόσο το οργανωμένο λιανεμπόριο όσο και οι προμηθευτές βρίσκονται στη δίνη ενός νέου γύρου αυξήσεων στα κόστη της ενέργειας και των τιμών πρώτων υλών, με τις ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής να αποτελούν μονόδρομο.

Μιλώντας στον Newsbomb.gr o κ. Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, σημείωσε ότι «οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εδώ και καιρό προχωρήσει σε γενναία δημοσιονομικά και ρυθμιστικά μέτρα για την ανάσχεση του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μέτρα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ αλλά και ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως διατίμηση κλπ. Η ίδια εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εργαλειοθήκη της τόσο του Νοεμβρίου, όσο και της 8ης Μαρτίου, προτείνει στα Κράτη Μέλη αντίστοιχα μέτρα. Εμείς ζητάμε ευρωπαϊκά μέτρα, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει έγκαιρα σε σοβαρές παρεμβάσεις στο εσωτερικό όπως έχουν κάνει άλλα Κράτη Μέλη με αποτέλεσμα να συνεχίζει το ράλι τιμών σε πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο. Ακόμη και η επιστολή Μητσοτάκη – που κατατέθηκε μετά τις προτάσεις της Επιτροπής – ζητά αυτά που λέει κι η Επιτροπή αλλά αποκλειστικά σε επίπεδο ΕΕ όπου επικρατεί διχογνωμία και διαφορετικές προσεγγίσεις. Ως προς τα μέτρα στο εσωτερικό, ακούμε σήμερα για έναν «μηχανισμό έκτακτης επιστροφής» σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετου εσόδου από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση».

Και πρόσθεσε: «Ας το δούμε πρώτα, αν και πέραν της αντιφατικότητας (τελικά τα χαμηλότερα εισοδήματα βάζουν ή δεν βάζουν βενζίνη…;) έχω πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την οικονομία. Χρειάζονται γενναία μέτρα κι όχι επιδοματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις κατόπιν εορτής. Αν δεν υπάρξουν, δεν βλέπω καμία ανάσχεση του κύματος αυξήσεων και ανατιμήσεων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και τα είδη πρώτης ανάγκης σύντομα».

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κύμα ανατιμήσεων σε λαϊκές, λιανεμπόριο, εστιατόρια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μείωση τουλάχιστον 20% στην κατανάλωση φέρνουν οι αυξήσεις στα καύσιμα