ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το "κατοστάρι" της κυβέρνησης, "μαραθώνιος" των πολιτών...

Το "κατοστάρι" της κυβέρνησης, "μαραθώνιος" των πολιτών...
«Πρέπει να τρέξουμε “κατοστάρι” μέχρι το τέλος του χρόνου» είναι η φράση που χρησιμοποιούν πολλά κυβερνητικά στελέχη...

«Πρέπει να τρέξουμε “κατοστάρι” μέχρι το τέλος του χρόνου» είναι η φράση που χρησιμοποιούν πολλά κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας έτσι να δώσουν το επείγον της κατάστασης όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Τα τέσσερα νομοσχέδια που ενέκρινε το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, επί της ουσίας επανακαθορίζουν το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ.

Τα τρία από αυτά τα νομοσχέδια, εργασιακές σχέσεις, μισθολογικά ΔΕΚΟ και αλλαγές στην φορολογία, το πιθανότερο είναι να παρουσιαστούν με ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» παρά τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάρει αυτό το κόστος, καθώς επί της ουσίας βιάζεται να τελειώσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι διαρκώς το σημείο τριβής με την τρόικα.

Μόνο ο αναπτυξιακός νόμος θα πάει για τις αρχές του χρόνου, καθώς η εφαρμογή του προβλέπεται για το 2011.

Η ψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων συνιστά μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδος, εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής 16 και 17 Δεκεμβρίου, όπου τυπικά θα εγκριθεί και η 4η δόση του δανείου.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου θα πάει ενισχυμένος στις Βρυξέλλες προκειμένου στο περιθώριο της Συνόδου να διαπραγματευθεί το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μπορεί να κλείνει ένα «μέτωπο» με τους ευρωπαίους εταίρους, όμως ανοίγει ένα μεγάλο «μέτωπο» απεργιακών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν σφοδρές αντιδράσεις και κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη συναίνεση, αλλά είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.

Κική Παππά

Διαβάστε επίσης: Γιώργος σε Αντώνη: «Βοήθα. Αλλιώς…»

Ροή Ειδήσεων