ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Χρυσή Αυγή θέμα στο BBC

Η Χρυσή Αυγή θέμα στο BBC

«Η ελληνική ακροδεξιά ελπίζει σε μια νέα αυγή» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του BBC για τη Χρυσή Αυγή.

«Τα κουτιά περιέχουν ζεστά ρούχα, οι πλαστικές σακούλες είναι γεμάτες με τρόφιμα. Υπάρχει μέσα ακόμη και μία κούκλα-αρκουδάκι», ξεκινά το δημοσίευμα. Πίσω από τη βοήθεια αυτή, δεν βρίσκεται μια ανθρωπιστική οργάνωση, αλλά το υπερεθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. «Οι επικριτές τους αποκαλούν βίαιους εξτρεμιστές, αλλά είναι πρόθυμοι να δείξουν και την ευαίσθητη πλευρά τους, κερδίζοντας ψήφους», αναφέρει.

Μια 76χρονη καρκινοπαθής που διαμένει στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας δηλώνει: «Γιατί να μην ψηφίσω Χρυσή Αυγή; Μας βοηθάνε, πρέπει να τους δώσω κάτι ως αντάλλαγμα».

Ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν επισημαίνει ότι οι Έλληνες οδηγούνται προς την ακροδεξιά, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς των μεγάλων κομμάτων. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι ετοιμάζεται να μπει για πρώτη φορά στη Βουλή, ένα «σοκ για μια χώρα που υπέφερε από στρατιωτική, δεξιά δικτατορία, τέσσερις δεκαετίες πριν».

Μάλιστα, ο ανταποκριτής ήταν παρών στην επίθεση χρυσαυγιτών στον Πέτρο Ευθυμίου στο Μαρούσι, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε καφέδες και νερά. «Αυτό είναι το πρόσωπο του ρατσισμού», δήλωσε ο κ. Ευθυμίου, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα πεθαίνει από τους μετανάστες, τους πολιτικούς σαν αυτόν που είδατε, και από τους τραπεζίτες. Είμαστε Έλληνες εθνικιστές και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό», υποστήριξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος.

Σύμφωνα με το βρετανό ανταποκριτή, ένα έθνος διχασμένο, βαθιά εξοργισμένο, που φοβάται το μέλλον, θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή, αναζητώντας μια εναλλακτική λύση.