ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από το Λουξεμβούργο: Η Αίγυπτος είναι μια χώρα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρώπη

Δένδιας από το Λουξεμβούργο: Η Αίγυπτος είναι μια χώρα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρώπη
Ο Νίκος Δένδιας στην 9η Συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου

Ο Νίκος Δένδιας στην 9η Συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου

Το μήνυμα πως η Αίγυπτος είναι μια χώρα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρώπη και ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου θα πρέπει να αναπτυχθούν, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του προσερχόμενος στην 9η Συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, που διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

«Η ελληνική άποψη είναι ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρώπη. Μια χώρα εταίρος και φίλος της ΕΕ, με την οποία οι σχέσεις μας πρέπει να αναπτυχθούν και θα πρέπει να στηρίξουμε την Αίγυπτο στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, κάλεσε «να βοηθήσουμε τη δεδομένη αιγυπτιακή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών στην αιγυπτιακή κοινωνία».

Καταληκτικά, ο Νίκος Δένδιας προέταξε πως «είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ένωση, η οποία με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να χαθεί».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε νωρίτερα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε παραλιακό εστιατόριο της ελληνικής πρωτεύουσας, γεύμα εργασίας και στη συνέχεια συνταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο, ενώ είχαν και σύντομη συνάντηση, εκτός προγράμματος και ανεπίσημη συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ.

Όσον αφορά το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, στην ατζέντα της Ολομέλειας του περιλαμβάνεται ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση και τις προοπτικές ενισχυμένου διαλόγου και συνεργασίας στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της ΕΕ στην Αίγυπτο, ενώ προγραμματίζεται η υιοθέτηση των νέων προτεραιοτήτων της ΕΕ στην Αίγυπτο για το διάστημα 2021-2027.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στις συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, ενός στρατηγικού εταίρου της χώρας μας με κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που θα λάβει χώρα επίσης στο Λουξεμβούργο. Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα παραστεί σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Πίτερ Μάουρερ (Peter Maurer), με τον οποίο αναμένεται να συζητηθεί η δράση του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής και στην Αίγυπτο και θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σάμεχ Σούκρι, στο πλαίσιο άτυπου γεύματος εργασίας.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις» αναμένεται να εξετασθούν πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της ΕΕ με χώρες του Κόλπου και με την Ιορδανία.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει, υπό αυτό το λήμμα, για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με την πρόσφατη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια και τα αποτελέσματα της πρόσαφατης Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.