ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2022 – Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν – Είμαι ανοιχτός σε διάλογο μαζί του»

ΔΕΘ 2022 – Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν – Είμαι ανοιχτός σε διάλογο μαζί του»

Νέα απάντηση στην επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν, επισημαίνοντας το πόσο προβληματική είναι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη.

«Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχει στην Πράγα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που η Τουρκία μπορεί να παραβρεθεί. Όμως να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν βρεθεί εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Αδιέξοδη η στρατηγική της Τουρκίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που υπάρχει σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τη στάση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως έχει στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προμηθεύεται κρίσιμο εξοπλισμό από τη Ρωσία, μιας χώρας που υιοθετεί νεοεπεκτατική ρητορική. Όπως είπε όμως ο πρωθυπουργός, «η στάση απέναντι στην Τουρκία αλλάζει».

«Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία. Αμερικανικές κυρώσεις είχαν επιβληθεί από όταν η Τουρκία πήρε S-400. Υπάρχει άποψη στο Κογκρέσο ότι είναι δύσκολη η πώληση όπλων στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει τη δύναμη των συμμάχων της. Αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες για να καταλάβει η Τουρκία ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος. Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη».

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές ροές»

«Όταν λέμε ότι φρουρούμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα το εννοούμε και θα συνεχίσουμε. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες σε Λιμενικό, Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις που συμβάλλουν να προστατεύσουμε τα σύνορά μας όχι από κατατρεγμένους πρόσφυγες αλλά από ανθρώπους που εργαλειοποιούνται από τη γείτονα αλλά και τα δίκτυα διακινητών», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι. Ενισχύουμε τα χερσαία σύνορα με φυσικό φράχτη, με επιπλέον μέτρα επιτήρησης και θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να μας ασκήσουν γεωπολιτικής πίεσης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για το ρόλο ορισμένων οργανώσεων, υποστηρίζοντας πως ναι μεν ορισμένες νοιάζονται για τον ανθρώπινο πόνο, όχι όμως όλες. «Για κάποιες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε κι εμείς ποια με ποιες οργανώσεις θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι προβληματικές. Επαναλαμβάνω ότι η εργαλειοποίηση προσφύγων πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Οι άνθρωποι που πρέπει να πάρουν καθεστώς προστασίας, έχουμε επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες, έχουμε αποφορτίσει τις δομές, γιατί πολύ απλά έχουμε πολύ μικρότερες ροές».

Σε νέα ερώτηση για τον αν τον φοβίζει η το ενδεχόμενο εμπόλεμης σύρραξης με την Τουρκία, η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρα «όχι». «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Αν συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να κοπεί ο βήχας σε όποιον φαντασιώνεται μια τέτοια πολιτική».