ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράδοση Μ. Παπαϊωάννου με επίθεση κατά του εισαγγελέα Πεπόνη

Παράδοση Μ. Παπαϊωάννου με επίθεση κατά του εισαγγελέα Πεπόνη

Επίθεση στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη για το γεγονός ότι «ανοίγει υποθέσεις και δεν κλείνει καμία», με αποτέλεσμα να περνάει μια αντίληψη στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση φταίει που δεν τελειώνουν οι υποθέσεις εξαπέλυσε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

«Επιτέλους να τελειώνουμε με λογαριασμούς του παρελθόντος. Όποιος είναι ένοχος να πάει φυλακή, όποιος είναι αθώος να πάει σπίτι του», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου συμπληρώνοντας με νόημα: «Δεν μπορώ να πω, όμως, ότι δεν με ενοχλεί το γεγονός ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης ανοίγει υποθέσεις και δεν κλείνει καμία. Περνάει μια αντίληψη στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση φταίει που δεν τελειώνουν οι υποθέσεις».

Πριν από τη διαδικασία παράδοσης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου στον υπηρεσιακό κ. Χρήστο Γεραρή ο κ. Παπαϊωάννου είχε εκτενή συζήτηση με τους δημοσιογράφους για θέματα δικαιοσύνης και πολιτικής.

Σε ερώτηση εάν «πιστεύετε ότι κάποιοι δικαστές λειτουργούν με πολιτικές σκοπιμότητες» ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Θα ήθελα οι δικαστές να είναι πιο προσεκτικοί στο χρόνο που παίρνουν αποφάσεις. Η δικαιοσύνη είναι στο κέντρο της πολιτικής».

Πάντως, ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το νόμο 4022 που αφορά στην ταχεία εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, επισημαίνοντας ότι «ο νόμος δουλεύει», και ότι «μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα έχουν τελειώσει όλες οι υποθέσεις που εντάχθηκαν στο νόμο αυτό», όπως αυτή του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Εγκληματικό να βρεθούμε εκτός ευρώ»

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως πρέπει να το σεβαστούμε, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα είναι «εγκληματικό για τη χώρα να βρεθούμε εκτός ευρώ. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει το ευρώ αλλά εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας».

Ο απερχόμενος υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ «είχε την ατυχία να συναντηθεί με την κρίση, με έναν ευρωπαϊκό πόλεμο», και αφού ξεκαθάρισε πως «λεφτά πια δεν υπάρχουν και πρέπει κάποιος όλα αυτά να ξέρει να τα επικοινωνεί , αλλά αυτό είναι μιας άλλης τάξεως θέμα», εκτίμησε ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και βαρύς».

«Σήμερα αν είσαι βουλευτής είσαι λεπρός»

Σχολιάζοντας την τάση μερίδας της κοινωνίας που στρέφεται κατά του κοινοβουλευτισμού, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε: «Σήμερα αν είσαι βουλευτής είσαι λεπρός. Αν συνεχιστεί αυτή η ακύρωση του κοινοβουλευτισμού η χώρα θα το πληρώσει . Η οργή του κόσμου και ο αντικοινοβουλευτισμός προμηνύουν δεινά για τη χώρα και τη δημοκρατία».

Σε ερώτηση «αν φοβάστε την οργή του κόσμου ότι μπορεί να φέρει χειρότερες καταστάσεις», ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Ναι τη φοβάμαι… Η φτώχεια και ανεργία είναι κακός σύμβουλος». Αναφερόμενος, πάντως στη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη τόνισε ότι οι ισορροπίες έχουν αρχίσει να αλλάζουν καθώς «ο Νότος έχει αρχίσει να διεκδικεί το ψωμί του».

Κατά τα λοιπά, με φιλοφρονήσεις και την έκφραση της εκατέρωθεν εκτίμησης παραδόθηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στον Χρήστο Γεραρή: «Κύριε πρόεδρε, κύριε υπουργέ», ξεκίνησε ο κ. Παπαϊωάννου για να διακόψει ο υπηρεσιακός υπουργός «προτιμώ το πρόεδρος».

«Το γεγονός ότι παραλαμβάνω από τα χέρια σας το υπουργείο είναι μια ευχάριστη συγκυρία, γιατί έχουμε συνεργαστεί και από άλλες θέσεις. Εκτιμώ την ανοιχτή σας σκέψη και το συναινετικό σας πνεύμα. Η θητεία σας άφησε θετικές εντυπώσεις στον νομικό κόσμο. Θα ασκήσω τα καθήκοντά μου με αμεροληψία και αντικειμενικότητα», είπε ο νέος υπουργός.

«Έχετε δώσει εξετάσεις σε αυτό το χώρο, έρχεστε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα», ανταπάντησε ο κ. Παπαϊωάννου.