ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες

Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για τις εκκρεμείς συντάξεις
Intime News

Ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης μίλησαν για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων - Τι είπαν για τον στόχο του 2022 και το δύσκολο έργο που παρέλαβανα

Στην εκδήλωση για τις εκκρεμείς συντάξεις που γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έδωσαν το «παρών» τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και στελέχη της κυβέρνησης. «Χρέος μας είναι να μην εφησυχάζουμε, το οφείλουμε στη συνείδησή μας και στα 6,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων», είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης για εκκρεμείς συντάξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρώτη φορά που πήρε τηλέφωνο τον Κωστή Χατζηδάκη και του ζήτησε να αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εργασίας. Θυμήθηκε την παύση που έκανε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε: «Η επιλογή μου στον κ. Χατζηδάκη δικαιώθηκε στο ακέραιο».

Πρέπει να κρατήσουμε τρία συμπεράσματα καλών πρακτικών, είπε και τόνισε ότι το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Οι συντάξεις πρέπει να απονέμονται το συντομότερο δυνατόν», είπε και πρόσθεσε ότι το 2019 ήταν μια χρονιά τραγική γι' αυτά που παρέλαβαν.

Μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου που λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους, δημιουργώντας πλαίσια, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, είπε ότι έβλεπε ένα μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Ενα μοντέλο που ξεκινά πρωτίστως από την εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Στόχος, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι δημόσιες υπηρεσίες να ανταγωνίζονται τις ιδιωτικές.

«Σε αντίθεση με την επιχείρηση εμβολιασμού εδώ έπρεπε να χειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και τρέχουσα δουλειά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα.

«Δεν σταματάμε εδώ», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το κράτος σέβεται τους πολίτες, ειδικά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση στις συντάξεις θα ξεπεράσει το 7% σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ που θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αναφέρθηκε, όμως, και στους εργαζομένους του ΕΦΚΑ που έχασαν τη ζωή τους, τονίζοντας ότι πρέπει να θυμόμαστε και να τους τιμούμε για το έργο τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για την επίλυση των εκκρεμών συντάξεων

Ως μέρα μεγάλης ικανοποίησης και συγκίνησης μίλησε για τη σημερινή, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα την προσπάθεια επίλυσης των εκκρεμών συντάξεων αρκετά δύσκολη. «Θυμάμαι πάντα τη συζήτησή μας με τον πρωθυπουργό, όταν ανέλαβα το υπουργείο», είπε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έκαναν τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο προηγούμενος διοικητής του ΕΦΚΑ. Είπε μάλιστα ότι το 2019 παρέλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο διαφορετικές ασφαλιστικές ενημερότητες.

Θυμήθηκε μάλιστα και τη φωτογραφία που τον έδειχνε με τόνους φακέλων από εκκρεμείς συντάξεις και άλλα ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν. «Βρέθηκαν πάνω από 30.000 μη καταγεγραμμένες συντάξεις που έπρεπε να ρυθμιστούν», σημείωσε.

«Δεν μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με την ήττα. Θα έπρεπε να αλλάξουμε τους κανόνες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον «πόλεμο» που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην Εφορία. «Βρήκαμε αντίδραση όταν θεσπίσαμε τις συντάξεις fast track. Υπήρχαν αντιδράσεις ότι οι συντάξεις αυτές ήταν αντισυνταγματικές. Βρήκαμε αντίδραση ακόμη και για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», τόνισε και αναφέρθηκε στην επιλογή που έπρεπε να κάνει: «Αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους συνδικαλιστές που είναι εραστές της ακινησίας, πηγαίνουμε με τα εκατομμύρια των πολιτών».

Το 2021 ήταν ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν πολλές. Το 2022, αν υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις, θα είναι χρονιά ρεκόρ. «Πλέον έχει εκκαθαριστεί το στοκ της περιόδου 2016 - 2021 με ορισμένες εξαιρέσεις που θα ήταν παράνομο να εκδοθούν», είπε και τόνισε ότι έχει εκδοθεί ήδη το 85% των συντάξεων που ζητήθηκαν το 2022.

Πλέον, ο ΕΦΚΑ μπορεί να εκδίδει πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα από 500 που εκδίδονταν το 2019. Ο μέσος όρος για έκδοση σύνταξης μειώθηκε στους δύο μήνες, είπε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι αυτή η επιτυχία μας κατατάσσει ψηλά στις ευρωπαϊκές χώρες. «Και όλα αυτά έγιναν με 900 λιγότερους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας του 1555 εξυπηρετήθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. «Τα ψηφιακά ΚΕΠΑ είναι μια πραγματικότητα», είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρξουν επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες. «Δώσαμε μια μάχη για πολλούς μήνες», είπε και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. Ευχαρίστησε όμως και τους Γιάννη Πλακιωτάκη και Τάκη Θεοδωρικάκο αλλά και τους υπουργούς Επικρατείας και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον οποίο συνεργάστηκαν από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της διαδρομής. Ευχαρίστησε, όμως, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που, όπως είπε, έμεινε σταθερός στη στήριξή του στον ΕΦΚΑ καθώς και σε μια σειρά πρωτοβουλιών.

Πιερρακάκης: Whatever it takes για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς συντάξεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε βασικό στόχο να επιλύσει το ζήτημα. «Whatever it takes ήταν η εντολή του υπουργού», είπε ο κ. Πιερρακάκης για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο πώς το Δημόσιο πλέον λύνει γραφειοκρατικά ζητήματα και τόνισε ότι πλέον αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Τσακλόγλου: Στοίχημα για τον ΕΦΚΑ οι εκκρεμείς συντάξεις

Ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγου, ανεβαίνοντας στο βήμα, αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων αποτρέπει την εικόνα φτώχειας στους συνταξιούχους, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου και αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που τον είχε συγκλονίσει.

Ο κ. Τσακλόγλου επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί - όπως είπε - ενοποιήθηκαν τα Ταμεία κάτω από ένα Ταμείο με πολλή προχειρότητα. Τόνισε, όμως, ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να αποδοθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις στους συνταξιούχους που περίμεναν. «Οι εκκρεμείς συντάξεις για τους συνταξιούχους ήταν οδυνηρή εμπειρία, όμως για τον ΕΦΚΑ ήταν ένα κίνητρο για να δείξει το καλό του πρόσωπο», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο στέλεχο του ΕΦΚΑ που άφησε την τελευταία του πνοή και συγκλόνισε με τον θάνατό του.

Τι είπε ο διοικητής του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Μιλώντας ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, έκανε αναδρομή στο παρελθόν και τόνισε φέτος εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του θεσμού. «Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις στα 100 χρόνια», είπε και τόνισε ότι υπήρξαν κενά στο σύστημα, κενά όμως που έκαναν την κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για να καλυφθούν.

Ο e-ΕΦΚΑ, όπως είπε, ήταν συνυφασμένος με την ταλαιπωρία. «Οι καθυστερήσεις στις συντάξεις ήταν μόνο ένα από αυτά τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. «Δεν φοβηθήκαμε να συνεργαστούμε με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Υλοποιήσαμε μια σειρά από εργαλεία που βοήθησαν στην απονομή συντάξεων και τις fast track διαδικασίες», συμπλήρωσε.

«Στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων η σκληρή δουλειά απέδωσε, καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε τις εκκρεμείς συντάξεις 2016 - 2021», τόνισε και πρόσθεσε ότι υπήρξε ρεκόρ έκδοσης εκκρεμών συντάξεων το 2021.

Το 2022 αναμένεται να σπάσουμε και νέο ρεκόρ εκκρεμών συντάξεων, σημείωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ. «Εκκαθαρίζοντας τις συντάξεις αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία στο δημόσιο σύστημα. Δημιουργήσαμε έναν νέο μηχανισμό απονομής συντάξεων χωρίς καθυστερήσεις», είπε, τονίζοντας ότι ο ΕΦΚΑ διαθέτει το 1555 που εξυπηρέτησε πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολιτών.

«Αποδεσμεύουμε υπαλλήλους από την απονομή των κύριων για την απονομή επικουρικών. Δημιουργούμε ειδικό πύργο ελέγχου για επικουρικές και εφάπαξ», πρόσθεσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. «Προχωράμε σε προσλήψεις νέων υπαλλήλων. Από 1/1/2023 παραγωγικότητας θα ισχύσει πριμ παραγωγικότητας σε όλους τους υπαλλήλους», τόνισε.