ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Τα ορόσημα, οι ημερομηνίες και ο αστάθμητος παράγοντας

Εκλογές: Τα ορόσημα, οι ημερομηνίες και ο αστάθμητος παράγοντας
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ολοένα και περισσότερα είναι τα σενάρια που θέλουν τις εκλογές να διεξάγονται νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο.

To θέμα των παρακολουθήσεων έχει κάνει άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό, με την πόλωση να χτυπά «κόκκινο». Η φημολογία και για νέα στοιχεία που θα αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση δίνει και παίρνει, ενώ φουντώνει η σεναριολογία για επίσπευση των εκλογών.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμένει πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο πληροφορίες θέλουν κάποιους από το στενό του περιβάλλον να εισηγούνται την επίσπευσή τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, εστιάζοντας στην ακρίβεια και στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στην περιφέρεια, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει το κυβερνητικό έργο, τα μέτρα στήριξης που έχουν ενεργοποιηθεί και την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι τις κάλπες στα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Την άνοιξη οι κάλπες;

Σε ό,τι αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την άποψή του για ολοκλήρωση της τετραετίας θεωρώντας πως το πλέγμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας έχει ξεκινήσει να αποδίδουν και αυτό θα το καταλάβουν και οι καταναλωτές, στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν και στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αυξήσεις στις συντάξεις που αναμένεται να ξεπεράσουν το 7,5%. Την ίδια στιγμή είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλα μέτρα στήριξης, καθώς διαφαίνεται πως θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Εκτός από τα παραπάνω, το παζλ για το timing που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, συμπληρώνουν και τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Τα ορόσημα και οι επιλογές

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί το σχεδιασμό οι εκλογές να γίνουν την Άνοιξη. Ζητούμενο αποτελεί αν οι κάλπες θα στηθούν πριν ή μετά το Πάσχα που πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου. Επίσης ρόλο στη σχετική απόφαση θα διαδραματίσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την 1η Ιουνίου και διαρκούν μέχρι τις 16 Ιουνίου. Από τις ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν γύρω στις 7 Μαρτίου, με την δεύτερη κάλπη να στήνεται πριν τις πανελλαδικές, αφού μεταξύ των δύο αναμετρήσεων απαιτείται ένα διάστημα περίπου ενός μήνα, καθώς θα πρέπει να ορκιστεί η νέα Βουλή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια στην καινούργια της σύνθεση, να εκλεγεί το προεδρείο και εν συνεχεία να διαλυθεί.

Μες βάση το δεύτερο σενάριο, οι πολίτες θα γιορτάσουν το Πάσχα και πάνε στο παραβάν, μία ή δύο εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν το αργότερο αρχές Απριλίου, ενώ η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τοποθετείται μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Όμως μια τέτοια επιλογή θα βρει μπροστά της τις πανελλαδικές εξετάσεις και η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει επιπλέον άγχος στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, προς το παρόν και αν δεν προκύψει κάποιος αστάθμητος παράγοντας, φαίνεται να κερδίζει πόντους η επιλογή της πρώτης κάλπης μια εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Σχετικές ειδήσεις