ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Οι παρακολουθήσεις, η πόλωση και ο χρόνος των εκλογών

Οι παρακολουθήσεις, η πόλωση και ο χρόνος των εκλογών
INTIME

Mυρίζει… μπαρούτι στο πολιτικό σκηνικό στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Λίστες με υπουργούς επιχειρηματίες, εκδότες και άλλα πρόσωπα του δημοσίου βίου, αλλά και έντονη φημολογία και για νέες αποκαλύψεις, δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου τοξικότητα που απειλεί τη σταθερότητα της χώρας. Αναμφίβολα οι παρακολουθήσεις αποτελούν μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση και είναι επιτακτική ανάγκη να χυθεί άπλετο φως και να μην μείνει καμία σκιά.

Ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε πως η κυβέρνηση θα ξεδιαλύνει το ζήτημα και θα ψηφίσει διάταξη που θα απαγορεύει ρητά αυτά τα λογισμικά.

Είναι όμως αρκετό αυτό για να επικρατήσει ήπιο πολιτικό κλίμα, την ώρα μάλιστα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μάλλον όχι καθώς είναι ξεκάθαρο πως το ζήτημα των παρακολουθήσεων θα εξακολουθήσει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα λόγω των ερωτημάτων που ζητούν απάντηση αλλά και γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να υποστηρίζει πως υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός.

Και το σκηνικό θα πολώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου. Και ίσως η επίσπευση των εκλογών να αποτελεί λύση αφού θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, με το λαό να αποφασίζει ποια και τι είδους κυβέρνηση θέλει. Εξάλλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχουν κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο που εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει τον Ιανουάριο σε εκλογές γιατί έτσι θα σταματήσει να σέρνεται το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο πρωθυπουργός πάντως στη συνέντευξή του επανέλαβε πως κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Τι ακριβώς θα γίνει ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, αλλά με την ακρίβεια να καλπάζει και εν όψει του δύσκολου χειμώνα, το να συνεχίζεται η αντιπαράθεση με φόντο τη σκανδαλολογία μόνο κακό θα κάνει.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο πολιτικά και οι αναταράξεις που θα συνεχιστούν, ίσως να οδηγήσουν και σε πολιτικές εξελίξεις. Πού θα κάτσει η μπίλια… μένει να διαφανεί κι αν τελικά οι παρακολουθήσεις ανοίξουν τον «ασκό του Αιόλου» σε όλα τα επίπεδα.