ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης αρνείται το δόγμα: «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»

Γιατί ο Μητσοτάκης αρνείται το δόγμα: «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Με την παρέμβασή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επί της ουσίας το μήνυμα ότι δεν θα μπει στη λογική Τσοβόλα δώσ’τα όλα για να πάρει τις εκλογές του 2023.

Με αναφορά στον προϋπολογισμό ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για νέα βοηθήματα, αλλά όχι υπό ένα καθεστώς «δώστα όλα» και «ψεύτικων λύσεων λαϊκισμού», κατηγορώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό των έως τώρα κυβερνητικών πεπραγμένων, ιδίως στον τομέα της Οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε: «Όσα λοιπόν επικαλούμαστε σήμερα, νομίζω ότι είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι για να κομπάζουμε. Πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν συνολικά την προσπάθειά μας, νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Αλλά ταυτόχρονα, δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα ''δώστα όλα'' και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού».

Πέραν του μηνύματος προς τους Υπουργούς τους ότι η κυβέρνηση οφείλει να δείχνει καθημερινά προς τους πολίτες ότι αντιλαμβάνεται την οικονομική στενωπό την οποία διέρχονται, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συνετή οικονομική διαχείριση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα απόθεμα, περί το 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να επιστρατευθεί για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, που γεννά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η οξεία ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την επικείμενη εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης – η τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης, που το επιτυγχάνει – ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εκ νέου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάζει με αφορμή τις αιτιάσεις του για την αναθεώρηση των όρων του Ταμείου Ανάκαμψης κάνοντας λόγο για ανεύθυνα λόγια.

«Έχουμε προϋπολογίσει παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και έχουμε ακόμα και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν κι άλλες έκτακτες ανάγκες. Αυξάνουμε τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπουμε φυσικά πάντα και πρόσθετες ενισχύσεις τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους μας για να αμυνθούν στο αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως γίνονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ προανήγγειλε και βοήθεια προς τον πρωτογενή τομέα. «Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Κοπιάζουμε αλλά προσπαθούμε να μην κομπιάζουμε. διεμήνυσε και τόνισε ότι «Θα δοθούν και έκτακτες επιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί».

Ωστόσο σημείωσε ότι τα παραπάνω δεν αλλάζουν, τον ανηφορικό δρόμο τον οποίο έχουμε μπροστά μας. «Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζουν να «σφίγγουν» την παγκόσμια οικονομία η οποία επιβραδύνεται. Πολλές χώρες της Ευρώπης -εμείς δεν θα είμαστε μία από αυτές- θα δουν ύφεση το 2023. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, θα είναι αβέβαιοι» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο για την Προσιτή Στέγη για τους Νέους που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τρεις μήνες αφότου κάναμε τις ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Τόνισε ότι «είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, ειδικά της νέας γενιάς. Και πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ σύντομα για να υλοποιήσουμε τις πρόνοιές τους, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι των επιδοτούμενων δανείων για νέους».

«Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ολιστική πρωτοβουλία, την οποία αναλαμβάνουμε για το κρίσιμο ζήτημα της στέγης και πιστεύω ότι θα βρει πολύ θετική ανταπόκριση στην κοινωνία» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας

Μητσοτάκης: Eπιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια, αν χρειαστεί

Προϋπολογισμός:Τα μέτρα στήριξης και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης