ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατόι: Project ανάπλασης ύψους 13 εκατ. ευρώ συζήτησαν Κάρολος - Μητσοτάκης

Τατόι: Project ανάπλασης ύψους 13 εκατ. ευρώ συζήτησαν Κάρολος - Μητσοτάκης
Σχέδιο ανάπλασης των ανακτόρων στο Τατόι αποκαλύπτουν οι Βρετανοί.
EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο βασιλιάς Κάρολος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων συζήτησαν και το σχέδιο ανάπλασης των ανακτόρων στο Τατόι.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ της Βρετανίας στο παλάτι του Ουίνσδορ, αναφέρεται σε αρκετές ιστοσελίδες και στον τύπο στο «Νησί». Σύμφωνα με την Daily Mail, μάλιστα, σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα και ένα από αυτά ήταν η ανάπλαση των ανακτόρων στο Τατόι. Ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και στη συνάντηση των δύο ηγετών τον Απρίλιο του 2022.

Το τωρινό ρεπορτάζ των Βρετανών, πάντως, αναφέρει ότι ανάμεσα στον βασιλιά Κάρολο και τον κ. Μητσοτάκη συζητήθηκε ένα πλάνο ανάπλασης ύψους 13,89 εκατ. ευρώ «για την αναστήλωση του οικογενειακού ανακτόρου του πρίγκιπα Φίλιππου, πατέρα του Καρόλου, δίπλα στην Αθήνα», όπως γράφει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα.

«Το παλάτι του Τατοΐου, 17 μίλια βόρεια της Αθήνας, ήταν κάποτε το σπίτι της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας πριν από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973, και τώρα αποτελείται από χαλάσματα, όμως, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο με ένα κοινό σχέδιο ανάμεσα σε Βρετανία και Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η ανάπλαση των βασιλικών κτημάτων και των ανακτόρων στο Τατόι, συζητήθηκε ανάμεσα σε βασιλιά Κάρολο και Κυριάκο Μητσοτάκη.Kirsty O'Connor-WPA Pool/Getty Images

Η Daily Mail υπενθυμίζει την επίσκεψη του Κάρολου στο Τατόι, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του παππού του, όταν είχε βρεθεί στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Βρετανός μονάρχης παρέχει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει η ανάπλαση στα ιστορικά ανάκτορα.

Στο ίδιο δημοσίευμα, φιλοξενείται και η θέση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία αναφέρει ότι υπάρχει πλάνο για ανάπλαση 45 εκατ. λιρών στα πρότυπα της ανακαίνισης του Οίκου των Ντάμφρις στο Άιρσαϊρ, της οποίας είχε ηγηθεί ο – τότε – πρίγκιπας Κάρολος. «Θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως ένα παράδειγμα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Επιπλέον, γίνονται αναφορές στις συζητήσεις που έκαναν Κάρολος και Κυριάκος Μητσοάκης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αναφέροντας ότι ο Βρετανός μονάρχης για πρώτη φορά είπε πως «νομίζω ότι αλλάζει το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», για το θέμα. «Έχουμε μια καλή προσωπική σχέση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως ελπίζει στη βοήθεια του βασιλιά Κάρολου για την επιστροφή των Γλυπτών στον Παρθενώνα.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Μητσοτάκης: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο

Μητσοτάκης: Συνάντηση με Κάρολο - Ενδιαφέρον για Γλυπτά του Παρθενώνα

Κάρολος: Tα πρώτα του γενέθλια ως μονάρχης - Η μελαγχολική φωτογραφία