ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Όλες οι δυνάμεις στη μάχη του προϋπολογισμού

ΣΥΡΙΖΑ: Όλες οι δυνάμεις στη μάχη του προϋπολογισμού
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού ακόμα και μέσα στις γιορτές, έχει επανέλθει στην Κουμουνδούρου.

Στη Βουλή, εκεί που έχει ήδη ξεκινήσει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική μάχη της χρονιάς, στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, που θα κορυφωθεί το Σάββατο, στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ όλες του τις δυνάμεις. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι το να αποδομήσει πλήρως την κυβερνητική πολιτική και ειδικά τις πρωτοβουλίες της στην οικονομία.

Τα όσα διαδραματίζονται ήδη στο Κοινοβούλιο και τα όσα θα διαδραματιστούν τις επόμενες ημέρες, αποτελούν βασική προτεραιότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και φάνηκε από τη δυναμική και μαζική συμμετοχή των βουλευτών του στις πρώτες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ -ανάμεσα τους και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας- που εκτιμούν ότι ενδεχομένως και να πρόκειται για την τελευταία κοινοβουλευτική πράξη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού ακόμα και μέσα στις γιορτές, έχει επανέλθει στην Κουμουνδούρου.

Με «μπροστάρισσα» την Αχτσιόγλου

Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί το Σάββατο. Και τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο και εφ’ όλης της ύλης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για ακόμα μία φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες.

Μέχρι, όμως, να έρθει εκείνη η ώρα, ρόλο πρωταγωνίστριας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αναλάβει η Έφη Αχτσιόγλου. Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που «τραβάει το κάρο», έχοντας τον πρώτο λόγο στις συγκρούσεις με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και γενικό πρόσταγμα για το κόμμα της.

Χθες, μάλιστα, έδωσε την πρώτη της μάχη, έχοντας ως βασική της αιχμή τη διαφωνία κυβέρνησης-τραπεζών, την οποία χαρακτήρισε «κωμική». «Καταργήστε την διάταξη η οποία άνοιξε το δρόμο για να δίνονται μπόνους στα τραπεζικά στελέχη. Επιβάλλετε εισφορά στα κέρδη των τραπεζών έκτακτη. Κάντε το. Τι σας εμποδίζει; Κάντε το αν δεν αντέχετε, αν είστε θιγμένοι από την πρακτική τους να σωρεύουν κέρδη», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου, δίνοντας μας μια γεύση από τα προσεχώς.

Χαμηλώνουν οι εσωκομματικοί τόνοι

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να «σβήσει» άμεσα τη «φωτιά» που άναψε από «όχι» στο έκτακτο επίδομα προς τους άνδρες και της γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που εν τέλει έγινε «ναι», προκαλώντας την έντονη αντίδραση τμήματος της κομματικής βάσης και μικρομεσαίων στελεχών.

Εκεί αποσκοπεί η κατάθεση τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αφορά την επέκταση του επιδόματος των 600 ευρώ στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της καθαριότητας και την οποία προανήγγειλε, χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ - Υποκλοπές: Υπόνοιες για καταστροφή στοιχείων από την ΕΥΠ

270 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να πάρουν το επίδομα οι αστυνομικοί

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει εκλογές ακόμα και τον Ιανουάριο