ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ημερομηνίες των εκλογών - «Λαβράκι» Κουτσούμπα για την πρώτη κάλπη

εθνικές εκλογές
Στο Μέγαρο Μαξίμου συνυπολογίζουν και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την ημερομηνία των εκλογών η οποία έβγαλε βεβαίως «είδηση», έστω και σε χαλαρό κλίμα…

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν ένα «πηγαδάκι» το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκαν για να ευχηθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το νέο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας φέρεται να ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», με τον κ. Κουτσούμπα να επιμένει, ρωτώντας «πότε ακριβώς;». Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε». Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου παραμένουν οι επικρατέστερες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, και ειδικά η 9η Απριλίου, παρότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Ο ίδιος έχει ζητήσει από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην κατεβάσουν τα μολύβια το προσεχές τρίμηνο, αλλά αντιθέτως, να δουλέψουν για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου που τους έχει ανατεθεί.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, έσπευσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο να αποσυνδέσει την απόφαση του για αύξηση του κατώτατου μισθού από τις εκλογές και να την παρουσιάσει ως απόρροια της έναρξης της τουριστικής περιόδου: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Να θυμίσουμε πάντως ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου, αντί για τον Μάιο, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί. Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται λοιπόν ότι είναι το πιθανότερο σενάριο και εξακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία. Από τη στιγμή που το σενάριο της 9ης Απριλίου επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει πως το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να έχουμε τη διάλυση της Βουλής προκειμένου να προκηρυχθεί επίσημα η προεκλογική περίοδος. Οι δεύτερες θα μπορούν να γίνουν 21 Μαΐου, χωρίς να διαταραχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι «νεκρή» λόγω των διερευνητικών εντολών, αφού δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται και οιαδήποτε διαταραχή στην τουριστική περίοδο.

Βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου συνυπολογίζουν και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, στις 5 Φεβρουαρίου, θα στηθούν πολύ κρίσιμες κάλπες στην Κύπρο, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας. Και μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα να ακολουθούν των ελληνικών, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να «τραβήξει το σχοινί» προκαλώντας μια τεχνητή κρίση που θα του δώσει πάτημα στο εσωτερικό της χώρας του και δημοσκοπικούς πόντους.

Σχετικές ειδήσεις