ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Περισσότερες από 4.000 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME NEWS/ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Αναφορά στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter.  

Περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και σήμερα κάνουν θεραπεία, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τονίζει, το ραντεβού για μαστογραφία «είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτηση του: «Mέσω του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και σήμερα κάνουν θεραπεία. Για αυτές τις γυναίκες, το ραντεβού αυτό μπορεί να τους έσωσε τη ζωή. Είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

• Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

• Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους

2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).

Ειδικότερα, για τις γυναίκες - δικαιούχους της δράσης δημιουργείται αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ παραπεμπτικό διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, με ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης. Το παραπεμπτικό έρχεται μέσω sms ή/και email, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης. Η εξέταση εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας, που συμμετέχει στη δράση. Εφόσον από το αποτέλεσμα της μαστογραφίας προκύπτει εύρημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, δημιουργείται αυτόματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κωδικός για ιατρική επίσκεψη σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας (χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο – ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό). Το περιθώριο για επίσκεψη είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία καταχώρισης του αποτελέσματος της μαστογραφίας. Ο θεράπων ιατρός, εφόσον κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, εκδίδει νέο παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού, και πάλι με ισχύ τριών μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογική σύσκεψη την Τετάρτη στο Μαξίμου – Ποιοι παίρνουν μέρος

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο

Έγκαιρη διάγνωση για 2.411 γυναίκες με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»