ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: «Η ΕΛΑΣ συνέλαβε 26 διακινητές μέσα σε 20 ημέρες»

Θεοδωρικάκος: «Η ΕΛΑΣ συνέλαβε 26 διακινητές μέσα σε 20 ημέρες»
Intime / φωτογραφία αρχείου

«Το 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών, επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος βρίσκεται στον Έβρο.

Στον Έβρο βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μίλησε για τις απειλές της Τουρκίας και την επέκταση του φράχτη.

«Το 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών. Θα ακολουθούσαν εκατομμύρια που θα πλημμύριζαν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα και θέλουμε να δείξουμε στους εταίρους και φίλους μας το πρόβλημα. Να δουν στο πεδίο ποιες προσπάθειες κάνει η Ελλάδα και η ΕΛΑΣ για να διαφυλάξει τα σύνορα, να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και να σώσει ανθρώπινες ζωές. Και κυρίως να στείλει ένα μήνυμα αλήθειας και αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε αρχικά ο υπουργός.

Σχετικά με τη νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας ανέφερε: «Εκείνη την περίοδο του Αυγούστου υποτίθεται ότι η Ελλάδα εκχώρησε ένα νησάκι στην Τουρκία όπως μας έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ωμά ψέματα, και κατηγορίες όπως έκαναν και κάποιοι στο εξωτερικό που μας ανέφεραν ως δολοφόνους. Δεν βρήκαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη. Καμία πεντάχρονη Μαρία δεν πέθανε, κανένα τέτοιο παιδί δεν υπήρχε. Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο, φυλάει τα σύνορά της και έχει την απαίτηση αυτό να γίνεται σεβαστό από όλους. Τόσο από τους γείτονές μας τους Τούρκους όσο φυσικά και από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας και από τους εταίρους μας.»

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας από την ΕΛΑΣ ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Ένας λόγος που γίνεται αυτή η διεθνής συνάντηση είναι για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση στους εταίρους μας και δια των πρέσβεων και ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Γίνεται μια διαρκής εργαλειοποίηση αυτού του προβλήματος, εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων από την τουρκική πλευρά, η οποία τους μεταφέρει με οργανωμένο τρόπο στα σύνορά μας στον Έβρο, τις νυχτερινές ώρες. Το καλοκαίρι έστελναν περίπου 2.000 κάθε ημέρα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό ακόμα και τώρα. Τις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου, η ΕΛΑΣ έχει συλλάβει 26 διακινητές. Πέρσι η ΕΛΑΣ συνέλαβε άνω των 1.400 σε όλη τη χώρα ανθρώπων που έκαναν αυτή την εγκληματική δραστηριότητα.»

Τέλος, για την επέκταση του φράχτη ο υπουργός είπε: «Στα σημεία που έχει κατασκευαστεί ο φράχτης, τα πράγματα είναι ασφαλώς πολύ καλύτερα. Αυτός είναι ο λόγος που το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επέκταση του φράχτη στο σύνολο του ποταμού Έβρου, στο σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων, είναι 140 χλμ.. Προχωράμε άμεσα την επόμενη εβδομάδα στα επόμενα 35 χλμ., σε ένα σημαντικό τμήμα του Έβρο. Το έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, διεξάγεται όλο από εθνικούς πόρους. Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης.»

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη 1 μμ., θα αναχωρήσει για τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στην περιοχή Φερών.

Στις 13:20-14:00 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον φράχτη. Θα υπάρξει ενημέρωση της αντιπροσωπείας για την επέκταση του φράχτη και το σχέδιο «Ακρίτας», από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγο κ. Π. Συριτούδη.

Στις 14:30-16:00 θα γίνει γεύμα εργασίας.