ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η επόμενη μέρα για τη ΝΔ - Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τι θα κάνει;

Εκλογές 2023: Η επόμενη μέρα για τη ΝΔ - Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τι θα κάνει;
eurokinissi

Εκλογές 2023: Έρχεται πιο κοντά η δεύτερη Κυριακή - Ποιες ημερομηνίες εξετάζονται; Όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη κάλπη, λέει ο Μητσοτάκης

Θρίαμβος της ΝΔ καθαρή και προσωπική νίκη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που πέτυχε double score κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην μεταπολίτευση.

Κόντρα στην σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο σημερινός πρωθυπουργός πήρε πάνω του όλο τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ και απέδειξε ότι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πρόσωπό του είναι τεράστια.

Η καθαρή νίκη την οποία πέτυχε στις βουλευτικές κάλπες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας σταθερής αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην επαναληπτική εκλογή.

Οι πολίτες με την ετυμηγορία τους τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της ανανέωσης της θητείας του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας στο κυβερνών κόμμα ένα ποσοστό που δεν διέβλεψαν ούτε οι δημοσκοπήσεις. Με ήπιο και μειλίχιο στιλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να πέσει στην παγίδα του λαϊκισμού και της γκρίζας διαφήμισης.

Η στρατηγική του να αποφύγει την προεκλογική πλειοδοσία υποσχέσεων και να επιμείνει στο χαρτί της αυτοδυναμίας κρίθηκε θετικά από τους πολίτες.
Από την πρώτη στιγμή η στρατηγική του προέδρου της ΝΔ ήταν η καθαρή αυτοδυναμία και όχι οι μεσοβέζικες λύσεις και αυτό βρήκε μεγάλη απήχηση στην εκλογική βάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ισχυρός από ποτέ και δεν έχει ανάγκη να μπει σε κυβερνητικά παζάρια με κανέναν. Όπως τόνισε ο ίδιος δεν θέλει αλαζονεία και έπαρση από κανέναν και έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους στο χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Θα παραλάβει βεβαίως την διερευνητική εντολή, αλλά δεν θα μπει στην διαδικασία συζητήσεων αφού όπως όλα δείχνουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται προσώρας για κυβέρνηση συνεργασίας.

Τώρα ο κ. Μητσοτάκης στρέφει το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα. Όπως ήδη άφησε σαφώς να εννοηθεί με το ευχαριστήριο μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, με την ενισχυμένη αναλογική, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία, χωρίς προσκόμματα και συμβιβασμούς, θα εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο επιβράβευσαν οι ψηφοφόροι.

Υπάρχουν πολλά σενάρια που θέλουν την δεύτερη κάλπη να στήνεται αντί για τις 2 Ιουλίου στις 25 Ιουνίου.

Σε αυτή τη λογική, και έχοντας με προνοητικότητα αποκλείσει έγκαιρα κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραλάβει και να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.

Άλλωστε ούτε από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή αφού ο στόχος τους είναι βεβαίως να ανελιχθούν ακόμα πιο πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθούν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ προεξοφλεί βασίμως ότι μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα και τις εκπεφρασμένες απόψεις του κ. Ν. Ανδρουλάκη, η διαδικασία των εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, χωρίς κανένας από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων να αξιοποιήσει το χρονικό περιθώριο των τριών ημερών.

Προφανώς, όπως λένε οι γαλάζιοι, ούτε ο κ. Τσίπρας έχει διάθεση να επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης ηττημένων, ή ειδικού σκοπού ή κάτι από όσα είχε προεκλογικά αναφέρει, ούτε βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης έχει πραγματικό περιθώριο να επαναλάβει τις παράλογες απαιτήσεις του για συζήτηση αλλά με άλλον πρωθυπουργό!

Στο γαλάζιο εκλογικό επιτελείο, επικρατεί όπως είναι φυσικό, πολύ μεγάλη ικανοποίηση για την ιστορικών διαστάσεων εκλογική νίκη της ΝΔ, αλλά και του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πιστώνεται προσωπικά τον θρίαμβο του κυβερνώντος κόμματος και την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, το αναπάντεχο εύρος της διαφοράς από το κόμμα του κ. Τσίπρα, και οι δεδομένες αναταράξεις που από χθες το βράδυ ξεκίνησαν στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι δίνουν τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να έχει μπροστά της έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα για να υλοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας.

«Έτσι όπως διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, το μόνο από το οποίο κινδυνεύουμε είναι από τον εαυτό μας» λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία μνημονεύουν τη σπουδή του πρωθυπουργού να προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί φαινόμενα αλαζονείας από κανέναν.

Ισχυρή αυτοδυναμία στις επαναληπτικές

Και αυτό, όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη, θα το πιστώσουν στον κ. Μητσοτάκη οι ψηφοφόροι, οι οποίοι με τη χθεσινή τους ψήφο είπαν όχι στην τοξικότητα, στους μικροκομματικούς χειρισμούς και στην επένδυση στον φόβο, τον λαϊκισμό και την καταστροφολογία.

«Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός αποδείξαμε ότι πορευόμαστε με όπλο μας την αξιοπιστία, τη συνέπεια λόγων και έργων, και την καθαρότητα του πολιτικού μας λόγου. Και ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους δικούς του ψηφοφόρους, απέδειξε ότι μπορεί να ηγηθεί μιας ισχυρής κυβέρνησης», λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που εμφανίζονται βέβαιοι ότι στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα δώσουν στη ΝΔ τη δύναμη που χρειάζεται για να κυβερνήσει με τα χέρια λυμένα.

Είναι προφανές ότι στο επόμενο διάστημα μέχρι τις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα συνεχίσουν να επενδύουν στην καθαρότητα του προεκλογικού τους λόγου και της εντολής για ισχυρή κυβέρνηση, κόντρα στη θολούρα και τη σύγχυση που εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και είναι πεπεισμένοι ότι έχουν όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσουν μία ακόμα μεγαλύτερη εκλογική νίκη, η οποία θα προσφέρει μία άνετη αυτοδυναμία. Άλλωστε, από σήμερα, το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος θα εστιαστεί μοιραία στον μεγάλο ηττημένο της χθεσινής ημέρας, τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προφανή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να καταγάγει ακόμα μεγαλύτερη νίκη στις επόμενες κάλπες.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για την αυτοδυναμία - Ποια η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Εκλογές 2023: Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Πεντακομματική η Βουλή - Πώς διαμορφώνονται οι έδρες