ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Σάρωσε η Νέα Δημοκρατία – Μήνυμα για σκληρή δουλειά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Σάρωσε η Νέα Δημοκρατία – Μήνυμα για σκληρή δουλειά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Εντυπωσιακή νίκη και αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία. Καταποντισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ και είσοδος στη Βουλή για Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες». Το πρώτο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για σκληρή δουλειά και οι πληροφορίες για τη νέα κυβέρνηση.

Σαρωτική ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επαναληπτικές εκλογές καθώς συγκέντρωσε 40,55% και εξασφάλισε με άνεση αυτοδυναμία καθώς θα πάρει 158 έδρες. Μεγάλη ήττα υπέστη εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό του μειώθηκε ακόμα και σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε στο 17,84% κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται στις 48 έδρες με αρκετά ηχηρά ονόματα να μένουν εκτός κοινοβουλίου.

Σταθερό παρέμεινε το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που με ποσοστό 11,85% θα έχει 32 βουλευτές στη νέα Βουλή, ενώ με μικρή άνοδο το ΚΚΕ έφτασε στο 7,69% και θα έχει 20 βουλευτές. Η Ελληνική Λύση αν και πιέστηκε ανήλθε στο 4,44% και έτσι θα έχει 12 έδρες ενώ εν τέλει τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ, με 3,69% και 10 βουλευτές, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,17% και 8 έδρες, κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Η έκπληξη ήρθε από το κόμμα «Σπαρτιάτες», καθώς συγκέντρωσε 4,69% και αναδείχθηκε σε πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη εξασφαλίζοντας 12 έδρες.

LIVE αποτελέσματα εκλογών:

Τα ποσοστά των κομμάτων

Οι έδρες των κομμάτων

Ο εκλογικός χάρτης

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς, όλη η Ελλάδα είναι μπλε»

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Για δεύτερη φορά όλη η Ελλάδα είναι μπλε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όπου είχαν συγκεντρωθεί φίλοι του κόμματος για να πανηγυρίσουν.

«Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην καθεμία και στον καθένα από εσάς, στα κομματικά μας στελέχη. Ξέρω πόσο πολύ κουραστήκατε κάνοντας δύο εκλογικούς αγώνες τον έναν μετά τον άλλον, όμως σήμερα το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας», πρόσθεσε..

«Ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά με μια άνετη πλειοψηφία, όπως ζητήσαμε, και μας έδωσε ισχυρή εντολή να πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά και να βαδίσουμε στον δρόμο τής προόδου, της κοινωνικής συνοχής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια τονίζοντας πως η ημέρα είναι συγκινητική καθώς για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει μέσα σε μια τετραετία, ούσα κυβέρνηση, να αυξήσει τα ποσοστά της, να κερδίσει περισσότερους φίλους.

«Αλλά, κυρίως, αυτό το οποίο πετύχαμε σε αυτή την εκλογή είναι να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από μία δεκαετία. Θέλω να ξέρετε ότι η ευθύνη την οποία αισθάνομαι στους ώμους μου είναι πολύ βαριά. Σήμερα θα γιορτάσουμε και αύριο θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά», εξήγησε.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως «Προσέξτε, έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό βουλευτών που είχαμε το 2019, μόνο που τώρα η διαφορά μας με τον βασικό μας αντίπαλο είναι 24 μονάδες ενώ τότε ήταν οκτώ».

«Όμως, φίλες και φίλοι, αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή. Αυτό το οποίο θα ζητήσω και πάλι από όλα μας τα στελέχη είναι να είμαστε προσγειωμένοι. Οι πολίτες έχουν πολλά προβλήματα και απαιτούν από εμάς να σκύψουμε πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να τα λύσουμε. Σήμερα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και εκφράζω και τις προσδοκίες όσων συμπολιτών μας δεν μας στήριξαν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας του λαού και εφαρμογής του προγράμματος του κόμματος..

«Και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ», καθώς είμαστε σήμερα εδώ, μπροστά στα κομματικά μας γραφεία. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε, φίλες και φίλοι, ότι και ούσα στην κυβέρνηση μπορεί να έχει το καλύτερα οργανωμένο κόμμα το οποίο απέδειξε τις δυνατότητές του. Πάμε λοιπόν, γιατί το μπλε είναι και το χρώμα τής σημαίας μας, το χρώμα τού ουρανού, το χρώμα τής θάλασσάς μας, το χρώμα τής ελπίδας, το χρώμα τής σωφροσύνης, το χρώμα που, τελικά, ενώνει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Και πάλι, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά», σχολίασε ενώ ο ουρανός φωτίστηκε από βεγγαλικά.

«Από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειά για να πάμε την Ελλάδα ακόμα πιο μπροστά. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι: «Για όσους έχετε «σύνδρομο στέρησης» από την εκλογική διαδικασία, σας θυμίζω ότι σε λίγους μήνες έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και σε έναν χρόνο ευρωεκλογές».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως μεταδόθηκε LIVE από το Facebook page του Newsbomb.gr:

Η επόμενη κυβέρνηση, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το Newsbomb.gr από την πρώτη στιγμή της διαφαινόμενης μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας, αποκάλυψε τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» για τη νέα κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του και αναμένεται άμεσα να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης, που θα ορκιστεί έτσι ώστε να φέρει σε πέρας τις εξαγγελίες για την επόμενη τετραετία. Παράλληλα, το Newsbomb.gr αποκάλυψε και την «ισχυρή πεντάδα» που θα είναι ο σκληρός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τις 22:00 έκανε την πρώτη του δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του δεύτερου κόμματος των εκλογών, έκανε σαφές πως κινεί τις διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στην παράταξη, αν αυτό επιθυμούν τα μέλη της. «Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, ανάλογες του αποτελέσματος ήταν οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων κομμάτων. Στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, ενώ το ΚΚΕ τόνισε ότι η άνοδος των ποσοστών του δεν είναι συγκυριακή. Δηλώσεις έκανε και ο Κυριάκος Βελόπουλος αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες.

Τη Δευτέρα ορκίζεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξασφάλισε άνετη αυτοδυναμία με 158 έδρες, είναι ο πολιτικός αρχηγός που θα ορκιστεί πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία.

Πιθανότατα η ορκωμοσία θα διεξαχθεί στις 13:00 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να παραλάβει από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η ορκωμοσία της θα διεξαχθεί την Τρίτη. Σε μία τέτοια περίπτωση, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει άμεσα, ήτοι την Τετάρτη έτσι ώστε όπως αναφέρει και η θέση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, να μην χαθεί ούτε μία μέρα.

Τα επόμενα βήματα ως την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 αύριο το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις