Μητσοτάκης: «Συγκρότηση επιτροπής για θέματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη»

«Θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση επιτροπής για θέματα αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: «Συγκρότηση επιτροπής για θέματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη»
IN–TIME.
13'

«Θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση επιτροπής για θέματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, πριν αυτή έρθει ερήμην ημών. Εγείρει πολλά ερωτήματα. Αλλάζει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση. Μπορεί να γράψει ένας αλγόριθμος μια έκθεση για έναν μαθητή, κι ο δάσκαλος δεν θα μπορεί να αναγνωρίσει αν το έκανε ο μαθητής. Είναι τεράστιες οι προκλήσεις και όχι μόνο για την πατρίδα μας. Θα συσταθεί μια επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης. Έχουμε λαμπρά μυαλά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να συμπορευτούμε με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Άρχισε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τις επόμενες τρεις ημέρες. Ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παρέμβαση σχετικά με την τήρηση των χρόνων. Αφού η Βουλή ενέκρινε την πρόταση του κ. Τασούλα, κλήθηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή αρχή και καλή δύναμη στο έργο όλων των βουλευτών.

«Τέτοια εποχή το 2019 από το βήμα της Βουλής παρουσίασα τις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις της πρώτης μας θητείας. Σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ, για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας. Τις προτεραιότητες μιας καινούριας τετραετίας με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με αυξημένη δύναμη».

«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Την τετραετία 2019-2023 κρατήσαμε την κοινωνία όρθια και υλοποιήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι πολίτες μας επιβράβευσαν και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν έχω το δικαίωμα, να διαψεύσω τις προσδοκίες μας. Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι η Ελλάδα του 2010, του 2015 και του 2019. Είναι μια κοινωνία πιο ενωμένη, αισιόδοξη και με οικονομία σε στέρεους ρυθμούς».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας με το αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προηγούμενης τετραετίας, υπογραμμίζοντας πως οι διαρκείς προκλήσεις απαιτούν συνεχή εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα.

«Οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές, αναφέρονται στο πρόγραμμά μας. Θα τις παρουσιάσουν ανά τομέα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Θα έρθουν και τα πρώτα νομοσχέδια», είπε για τις προγραμματικές δηλώσεις.

«Θα μιλήσω σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Είμαστε το σύνορο ενός νέου κόσμου. Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, προηγήθηκαν τρεις σταθμοί που σφράγισαν τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια. Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη συνέχεια, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Τέλος, ο πολιτικός εκσυγχρονισμός, που «σφράγισε» την ελληνική Δημοκρατία από τον ιδρυτή της παράταξής μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η γενιά μας καλείται να πετύχει τον δικό της εθνικό στόχο. Θα πρέπει να κινούμαστε με την ταχύτητα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Είναι μια προσπάθεια που είναι και κοινωνική. Αφορά όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, με επίκεντρο τον πολίτη. Να προστατεύουμε πρώτα και πάνω από όλα τους αδύναμους», πρόσθεσε.

Δημοσιονομική και οικονομική πολιτική

«Οι στόχοι είναι σαφείς και μετρήσιμοι. Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, στο πλαίσιο του νέου συμφώνου σταθερότητας και ανάκαμψης. Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% την επόμενη τετραετία. Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ. Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Με στοχευμένες πρωτοβουλίες για έκτακτες δυσκολίες».

«Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Ιουλίου. Θα απαντήσει έτσι και σε αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί από την αντιπολίτευση. Απέναντι στην επίμονη ακρίβεια, συνεχίζεται το Market Pass που καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των νοικοκυριών. Καθιερώνουμε όπως είχαμε δεσμευτεί ως μόνιμο μέτρο το youth pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο. Σε μόνιμη βάση, από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση σε αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις. Στην ελληνική δημόσια διοίκηση η ψαλίδα είναι μικρότερη».

«Η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Να μην ξαναμιλήσουμε χωρίς να υπάρχουν κοστολογημένα προγράμματα».

«Συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του έτους από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, προς όσους πλήττονται από την προσωπική διαφορά. Μία σημαντική πρωτοβουλία, με τη δυνατότητα που δίνουμε στους συνταξιούχους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Η σύνταξή τους δεν θα μειώνεται πλέον κατά 30%. Θα βλέπουν μόνο μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα εισοδήματά τους από τη δεύτερη, δηλωμένη αμοιβή τους».

Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Καλύπτουν πλέον 1 εκατ. εργαζόμενους, με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024 που θα ξεπερνά το 3%.

Στις ελαφρύνσεις θα πρέπει να προσθέσετε τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.

Σταδιακά, θα έρθει η κατάργηση του τελευταίου μνημονιακού φόρου. Αναφέρομαι στο τέλος επιτηδεύματος.

Τα έργα, η υγεία και η παιδεία

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα. Επιγραμματικά ανέφερε το μετρό της Θεσσαλονίκης, τον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και αρκετά ακόμα έργα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις 10.000 προσλήψεις για την Υγεία αλλά και για την επίλυση των ζητημάτων του ΕΚΑΒ. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να ανταποκρίνονται στα ασθενοφόρα σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως θα υπάρξουν προσλήψεις διασωστών, αλλά και μισθώσεις μέσων από το εξωτερικό για να αντιμετωπίζουν περιστατικά σε δύσβατες περιοχές ιδίως στην περιφέρεια.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Όπως είπε θα αυξηθούν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία σε 180 ενώ ανέφερε πως οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται στα σχολεία. Όπως ανέφερε, η δαπάνη για τους πίνακες χρηματοδοτείται πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων της χώρας. Χρειαζόμαστε περισσότερα νέα σχολεία και καλύτερα σχολεία. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα νέο μοντέλο αρχιτεκτονικής, που θα αφορά όλα τα σχολεία της χώρας μας. Δεν πρέπει να χτίζουμε σχολεία με βάση το πώς ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Θέλω να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην προσχολική αγωγή. Δεν είναι πάρκινγκ παιδιών οι παιδικοί σταθμοί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 100.000 υποψηφίων στους κλάδους της τεχνολογίας.

«Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν. Ανοίγονται στον κόσμο. Παρέχουν πτυχία με μεγαλύτερη αξία στην αγορά εργασίας. Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν τη δυνατότητα με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση των ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε τη συζήτηση, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου. Εύχομαι κ. Ανδρουλάκη να μην κάνετε το ίδιο λάθος. Να βρούμε τους 180 βουλευτές, να σταματήσει η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέο στεγαστικό πρόγραμμα, πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

«Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας που θα στεγάσει 8.500 φοιτητές και φυσικά το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που έχει εξασφαλίσει στέγη σε 5.000 νέους. Δέσμευσή μου είναι να διπλασιάσουμε τους πόρους, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους να αποκτήσουν ένα σπίτι. Με αυτό το πρόγραμμα η δόση του δανείου είναι μικρότερη από ένα ενοίκιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Θα τρέξει η κοινωνική κατοικία, όπως είπε, ενώ προγραμματίζεται να χτιστούν 2.500 διαμερίσματα σε ακίνητα και γήπεδα του δημοσίου, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα το 2030 θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

«Είναι αναγκαία η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το 80% της συνολικής ενέργειας το αργότερο έως το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Επτά δισεκατομμύρια ευρώ κόστισαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, η «Πράσινη» Πολιτική, είναι κοινωνική πολιτική καθώς προσφέρει πιο φθηνή και πιο φιλική ενέργεια. Προανήγγειλε, μάλιστα, αύξηση υποδομών για την ηλεκτροκίνηση, αλλαγές στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα «πράσινα ταξί».

«Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Είναι μια από τις αθόρυβες μεταρρυθμίσεις. Η σωστή οργάνωση χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση για επενδύσεις αλλά και προστασία του φυσικού πλούτου. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στον βωμό της άναρχης ανάπτυξης. Αποδείξαμε στη Μύκονο ότι ο νόμος ισχύει για όλους, και ιδίως για όσους πίστευαν ότι ήταν υπεράνω αυτού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την «επανάσταση» του Gov.gr λέγοντας πως το 90% των 4.500 διαδικασιών του δημοσίου θα πρέπει να έχει ψηφιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. «Το κτηματολόγιο, το γεφύρι της Άρτας, ολοκληρώνεται το 2025. Μέχρι τότε όλα τα δεδομένα του δημοσίου πρέπει να μπορούν να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του δημοσίου, τονίζοντας πως σύντομα αυτή θα πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον πολίτη. Επιπλέον, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

«Μέχρι το 2027 έχουμε θέσει στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα της Δικαιοσύνης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την έκθεση του κράτους δικαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», ανέφερε.

«Μέχρι το 2025 θα εκκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές. Για αυτό και είναι υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Το επιβάλει το ίδιο το Σύνταγμα που ζητά 180 βουλευτές. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.

Η ισχυρή Ελλάδα σε γεωπολιτική και διπλωματικό επίπεδο

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες να ακούγεται παντού η φωνή της Ελλάδας. Συνεχίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί, μιλώντας για τα 24 Rafale, τα 84 αναβαθμισμένα F-16 Viper, τις φρεγάτες Belh@rra και την προμήθεια των F-35. Όπως είπε, τα τελευταία, θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028.

«Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε θετικές ειδήσεις για τη θωράκιση της χώρας, στα πλαίσια των διακρατικών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει», εξήγησε.

«Ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική. Το Λιμενικό θα ενισχύεται με μέσα και ανθρώπινους πόρους, όπως είπε, για να προστατεύει τα σύνορα σώζοντας ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές. «Ελπίζω και εύχομαι στο ζήτημα αυτό να είμαστε ομονοούντες και να μην υιοθετούμε προπαγάνδα σε βάρος των ανδρών και των γυναικών του λιμενικού», είπε χαρακτηριστικά.

Η Πολιτική Προστασία ανάγεται σε τομέα απόλυτης προτεραιότητας, είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας παράλληλα πως το ίδιο ισχύει και για τους φυσικούς πόρους. «Η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, που τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτώντας μάλιστα τον κ. Τσακαλώτο του ΣΥΡΙΖΑ αν τα λέει… σωστά.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη διαχείρισης των πόρων του νερού που είναι κατακερματισμένη. Όπως είπε, σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση θέλει, και θα έχει, στο πλευρό της τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Απευθείας η ομιλία του Πρωθυπουργού από τη Βουλή:

Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων:

Πέμπτη, 06/07/2023

17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων).

Παρασκευή, 07/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης.

Σάββατο, 08/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή