ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιάταξη στο εσωκομματικό «παιχνίδι» φέρνει η εκλογή νέου αρχηγού

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιάταξη στο εσωκομματικό «παιχνίδι» φέρνει η εκλογή νέου αρχηγού

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα νέο εσωκομματικό σκηνικό έχει δημιουργήσει η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δομές και οι ομάδες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχουν επί της ουσίας πάψει να υφίστανται και πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη νέες διεργασίες και συμμαχίες, που έχουν στο επίκεντρο τη νέα ηγεσία του που θα προκύψει.

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί υπάρχουν δυνάμεις από το λεγόμενο «προεδρικό» μπλοκ που θα θέσουν ξανά επί τάπητος το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή νέου προέδρου.

Με δεδομένο ότι, πλέον, η «προεδρική» ομάδα -η οποία κατέγραφε μια πλειοψηφία λίγο πάνω από 70%- όπως τη γνωρίζαμε, έχει πάψει να υφίσταται, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα νέο εσωκομματικό τοπίο, το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί πλήρως στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 15-16 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η άτυπη συμμαχία που έχουν συνάψει η «Ομπρέλα» (Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία) με τη «Νέα Φρουρά» (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπάρκας, Αλέξης Χαρίτσης και φυσικά η Έφη Αχτσιόγλου) και ενός μεγάλου τμήματος των «προεδρικών», είτε ανήκαν σε κάποια τάση, είτε δρούσαν αυτόνομα, κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, (Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Μπίστης κλπ), δύσκολα θα σπάσει.

Συνδετικός «κρίκος» σε αυτή τη συμμαχία, προς ώρας, είναι η κοινή πεποίθηση όλων των παραπάνω, ότι το κόμμα δεν μπορεί να παραμείνει «ακέφαλο» μέχρι το φθινόπωρο και πως πρέπει να ολοκληρωθεί η εκλογή νέου αρχηγού μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα διαλυτικά φαινόμενα.

Όπως υποστηρίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωργαφία της Κουμουνδούρου, οι παραπάνω έχουν αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, επομένως δύσκολα θα ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί – παρά την πίεση που ασκούν στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και άλλοι.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι έχει διαμορφωθεί ήδη ένα στρατόπεδο -έστω και με αιχμή τα διαδικαστικά- το ερώτημα είναι αν αυτή η συμμαχία θα μπορούσε να φτάσει και σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στη στήριξη ενός προσώπου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» που δεν κρύβουν ότι επιθυμούν τη στήριξη της Έφης Αχτσιόγλου, ακόμα και αν είναι υποψήφιος για την αρχηγία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επίσης, έχουμε τη δεδηλωμένη πρόθεση στελεχών της «Ομπρέλας» να στηρίξουν την πρώην υπουργό σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο.

Από εκεί και πέρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμα πιο προωθημένες συγκλίσεις στο ζήτημα του αρχηγού και πάντα γύρω από το πρόσωπο της Έφης Ατχσιόγλου, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει το κόμμα με συνθετικές πολιτικές, αλλά και να το θέσει σε κυβερνητική τροχιά.