ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι σίγουρες υποψηφιότητες και οι διαφωνίες για τον χρόνο των εκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Οι σίγουρες υποψηφιότητες και οι διαφωνίες για τον χρόνο των εκλογών
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Παππάς και Έφη Αχτσιόγλου είναι οι δύο σίγουρες υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του κόμματος που άφησε «ορφανή» ο Αλέξης Τσίπρας. Τι συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία.

Για περισσότερες από πέντε ώρες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε αρκετά ήπιους τόνους. Δεν έλειψαν βέβαια οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις, ωστόσο, δεν υπήρξαν εντάσεις. Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ήταν αυτή που εκκίνησε τη διαδικασία αναφερόμενη εγκωμιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα. Η κ. Σβίγκου επανέλαβε την προηγούμενη απόφαση του συλλογικού οργάνου για Διαρκές Συνέδριο στις 25 και 26 Αυγούστου, πρώτο γύρο εκλογής προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου και δεύτερο γύρο στις 10 Σεπτεμβρίου.

Διαφωνίες υπήρξαν, καθώς αρκετά στελέχη από την πλευρά των «Προεδρικών» προέκριναν την άποψη ότι οι εσωκομματικές κάλπες έπρεπε να στηθούν τον Νοέμβριο. Μεταξύ αυτών και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανέφερε πως άλλαξε γνώμη σε σχέση με όσα είχε αναφέρει στο παρελθόν και πως συντάσσεται με την άποψη του Χρήστου Σπίρτζη.

Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, ζήτησε κατά την τοποθέτηση του να υπάρξει συμβιβαστική λύση, χωρίς να προσδιορίσει ακριβώς τον χρόνο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να καταθέσει μια τρίτη, συμβιβαστική πρόταση, για εκλογή αρχηγού στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα του κ. Παππά αλλά και της κ. Έφης Αχτσιόγλου, έχουν «κλειδώσει» όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ το Newsbomb.gr.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα που συζητήθηκαν από την αρχή αφορούσαν διαδικαστικά ζητήματα, ενώ έγινε εισήγηση από τον Χρήστο Σπίρτζη για το πώς θα κινηθεί το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, ενημέρωσε για τα κοινοβουλευτικά και τη δράση της ΚΟ το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να οργανωθεί η δουλειά που έχουν μπροστά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση του Χρήστου Σπίρτζη σε γενικές γραμμές ήταν πάνω σε όσα είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή από τον Απρίλιο, δηλαδή στις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να καταρτιστούν ψηφοδέλτια νίκης σε δήμους και περιφέρειες. Βέβαια, έκτοτε έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές ήττες και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις απουσίες, η πιο ηχηρή ήταν αυτή του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Απούσα ήταν και η Ρένα Δούρου, καθώς νοσεί από κορονοϊό. Τέλος, ομόφωνα αποφασίστηκε ότι ο κ. Στέργιος Καλπάκης θα είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου. Μέχρι πρότινος, κατείχε τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου.