ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναρέντρα Μόντι: Στην Αθήνα ο Ινδός Πρωθυπουργός - Μεγάλη υποδοχή στο Ελ. Βενιζέλος

Ναρέντρα Μόντι: Στην Αθήνα ο Ινδός Πρωθυπουργός - Μεγάλη υποδοχή στο Ελ. Βενιζέλος

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης καλωσόρισε τον Ινδό Πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι στο Ελευθέριος Βενιζέλος με τιμές 

Έφτασε στην Αθήνα ο Ινδός Πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας για να συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να επισκεφθεί την Ινδική κοινότητα. Στόχος της άφιξης του κ. Μόντι είναι η εκβάθυνση της φιλίας των δύο χωρών.

Η επίσκεψή του είναι ιστορική, αφού είναι η πρώτη Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Ελλάδα ύστερα από 40 χρόνια.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσία και υποδοχή αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο κ. Μόντι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Στη συνέχεια έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα ακολουθήσει Τελετή Απονομής του Παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον Πρωθυπουργό της Ινδίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 υποδέχεται τον Ινδό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δυο πρωθυπουργοί θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Ναρέντρα Μόντι, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

«Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας - Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκης και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα.», έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Μόντι.

Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Ινδία: μια φιλία χιλιετιών που γίνεται ισχυρότερη»

«Η Ελλάδα και η Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως αρχαίοι πολιτισμοί, οι λαοί μας αλληλεπιδρούσαν και ασκούσαν επιρροή ο ένας στον άλλο σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Times of India».

«Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στοιχεία των πολιτισμών μας ήταν συνυφασμένα μεταξύ τους και παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα, όχι μόνο στις δύο χώρες μας, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

Και προσθέτει: «Σήμερα, οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό, δεδομένων των προκλήσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, η Ινδία και η Ελλάδα, ως ναυτιλιακά έθνη με σταθερές αξίες και πλούσια ιστορία, βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση για να εργαστούν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «οι διμερείς μας σχέσεις είναι σήμερα ισχυρότερες από ποτέ» και υπογραμμίζει: «Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες μας έχουν επιδείξει ειλικρινή δέσμευση για την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς όφελος των ευρύτερων περιοχών μας. Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Modi στην Ελλάδα, η πρώτη ύστερα από την επίσκεψη της Indira Gandhi πριν από 40 χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αναπτυσσόμενη σχέση μας. Μια θετική απόδειξη, αν χρειαζόταν, της εδραίωσης της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης και της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε κρίσιμους τομείς, από την άμυνα και τη γεωργία, μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Φυσικά, έχουμε ήδη πετύχει πολλά. Στην άμυνα, η ινδική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχαν πρόσφατα σε μια κοινή άσκηση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδοειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς».

Επιπλέον αναφέρει: «Ως ιστορικά ναυτικά έθνη, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό κοινές απόψεις όσον αφορά τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της θαλάσσιας ασφάλειας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία και οι δύο έχουμε υπογράψει».

Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετείται και για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας:

«Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, αυξήσαμε τις εμπορικές μας συναλλαγές σε 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αποτελεί ρεκόρ. Οι ινδικές επιχειρήσεις αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως μια σημαντική πύλη προς την Ευρώπη. Η GMR είναι ήδη στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας το νέο διεθνές αεροδρόμιο στην Κρήτη. Θα παρότρυνα και άλλες ινδικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες σε λιμάνια, αεροδρόμια, τεχνολογία, κόμβους logistics, υποδομές, ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές, που αναδεικνύονται στο Εθνικό Σχέδιο "Ελλάδα 2.0". Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη αναζητούν ευκαιρίες στην Ινδία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμακευτικών, της ναυτιλίας».

Παράλληλα μιλά και για τις σχέσεις της Ινδίας με την ΕΕ: «Ένα ακόμα ουσιαστικό στοιχείο της φιλίας μας είναι η σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες μας στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας. Η Ινδία και η ΕΕ είναι παγκόσμιοι παίκτες που μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους. Επομένως, πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον μας να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ιδίως σε περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ως σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, η επιτυχής σύναψη μιας Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Ινδίας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση αυτών των σχέσεων».

Ο πρωθυπουργός απευθύνει ακόμα πρόσκληση στους Ινδούς να επισκεφτούν τη χώρα μας:

«Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, προσκαλώ τους Ινδούς να έρθουν στην Ελλάδα! Η χώρα μου δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, όμορφες παραλίες και ειδυλλιακά νησιά. Σας παροτρύνω να έρθετε και να ανακαλύψετε ένα ευρύ φάσμα εκπληκτικών προορισμών για όλο το χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. Προορισμοί που είναι εμπλουτισμένοι με αρχαία ιστορία, μοναδικό πολιτισμό και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά».

Και καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Καθώς υποδεχόμαστε τον πρωθυπουργό Modi στην Ελλάδα για να εγκαινιάσουμε την στρατηγική συνεργασία μας, είμαι πεπεισμένος ότι ύστερα από περισσότερα από 2.500 χρόνια αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής, τα καλύτερα είναι μπροστά μας στις σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας. Η εξεύρεση κοινού εδάφους στο κοινό μας μέλλον θα αποτελέσει ένα πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες μας. Και το πιο σημαντικό, μπορεί και θα είναι μια κληρονομιά που θα ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο».