ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθίσταται κυρίαρχος του Κέντρου;

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθίσταται κυρίαρχος του Κέντρου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο στον θεσμικό χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ευρύτερα στον χώρο του Κέντρου

Πρακτικά θα έλεγε κανείς ότι η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ από τα… αριστερά προς τον Κασσελάκη, ανεβάζει ένα ακόμα level τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σίγουρα αλλάζει την πολιτική σκακιέρα χωρίς όμως κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι θα αναγεννηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ακραία επιθετικότητα την οποία θα επιδιώξει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό διεφάνη από τις πρώτες του τοποθετήσεις) είναι κάτι το οποίο συνέτριψε ο Μητσοτάκης στις προηγούμενες εκλογές. Και το 2019, αλλά και το 2023 ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να νικήσει τον «ατακαριστό λαϊκισμό» τον οποίο φαίνεται να υπηρετεί και σήμερα ο κ. Κασσελάκης. Από την άλλη μεριά η επιλογή του Κασσελάκη όχι μόνο θα αλλάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απομακρύνει πλήρως το κόμμα από το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το νέο μόρφωμα που θα δημιουργηθεί και συνεπώς δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ανασύνθεσης του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θεωρείται βέβαιη αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις προθέσεις του Κασσελάκη για την πολιτική ταυτότητα του νέου μορφώματος που θα προκύψει.

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τα λεγόμενα του Κασσελάκη δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση για την δημιουργία κάποιου νέου πατριωτικού χώρου. Το αντίθετο θα λέγαμε. Οι πολιτικές τοποθετήσεις του κ. Κασσελάκη κινούνται στα όρια του δικαιωματισμού, των ανοικτών συνόρων, της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας κλπ. Συνεπώς η διάσπαση και το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε περεταίρω πολυδιάσπαση στον χώρο του Κέντρου, γεγονός που θα ενισχύσει τη ΝΔ που ήδη έχει συγκεντρώσει στο εσωτερικό της στελέχη του μεσαίου χώρου. Οι σαρωτικές νίκες του Μητσοτάκη και της ΝΔ (του), δείχνουν ότι η κοινωνία εγκατέλειψε οριστικά την φοβική νοοτροπία για το «αύριο» της προβληματικής επί μια δεκαετία σχεδόν καθημερινότητάς της, γιατί είδε πως μια σοβαρή, μη… τοξική, όχι διχαστική και ιδεοληπτική κυβέρνηση με επίγνωση του καθήκοντος και τις ευθύνης, με σχέδιο, οργάνωση και στοχοπροσήλωση, μπορεί να της προσφέρει ασφάλεια, προοπτική, ελπίδα. Πρακτικά, ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο νέος και φρέσκος κι αν είναι δεν μπορεί να κυριαρχήσει στο χώρο του Κέντρου με πεπαλαιωμένα και ξεπερασμένα συνθήματα.

Η διάσπαση στον χώρο της κεντροαριστεράς είναι μαθηματικά βέβαιη, γεγονός που ενδυναμώνει την υπεροχή της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου για αρκετά μεγάλο διάστημα, μέχρι τουλάχιστον η αριστερά να βρει τα βήματά της. Η δημιουργική ασάφεια του κ. Κασσελάκη και η επιτηδευμένα ανεπιτήδευτη στάση του δεν δημιουργούν συνθήκες πολιτικού ρεύματος. Θυμίζουν περισσότερο κάτι μεταξύ ΜεΡΑ25 και Ποταμιού, παρά για την αναγέννηση ενός νέου σοσιαλιστικού κινήματος. Οι κοινοβουλευτικές μάχες δεν είναι βιντεάκια του tik tok και μέσα στη Βουλή θα φανεί η ικανότητα ή η ανικανότητα του καθενός.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παππάς για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δύσκολα ανατρέπεται»

Εκλογές 2023: Μπροστά ο Κασσελάκης στο 5% των εκλογικών τμημάτων

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης ή Αχτσιόγλου - Νέα αποτελέσματα