ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σαμαράς πετάει το γάντι, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να το σηκώσει

Ο Σαμαράς πετάει το γάντι, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να το σηκώσει

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ μεταξύ κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργού – Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στο θέμα με τους μετανάστες και η κυβέρνηση επιχειρεί να το υποβαθμίσει – Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένονται εξελίξεις επί της ψηφοφορίας

Γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση μεταναστών καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πετάει ξανά το γάντι και μετά την πρώτη του παρέμβαση, επανέρχεται στο θέμα και υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πριν λίγους μήνες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα νομιμοποίησης μεταναστών. Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση αρνείται να σηκώσει το γάντι και επιχειρεί με κάθε τρόπο να κλείσει το θέμα με την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες απαντώντας εκ νέου το απόγευμα του Σαββάτου σε όσα ανέφεραν νωρίτερα στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

«Το θέμα έχει λήξει»

Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι το θέμα έχει λήξει και έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις για όλα. Δεν υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να γίνει κάποιο βήμα πίσω παρά τα όσα λέει ο κ. Σαμαράς.

«Η ρύθμιση (σ.σ. για τους μετανάστες) έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα το Σάββατο στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επέμεναν στις ενστάσεις του και αντί άλλων σχολίων υπενθύμιζαν τις δηλώσεις που είχε κάνει προ τριμήνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης από τις οποίες προέκυπτε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πριν τρεις μήνες ότι δεν θα γίνουν ελληνοποιήσεις. Είναι προφανές ότι η αντιμαχία αυτή βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό αφού σε πολιτικό επίπεδο – πέραν της ουσίας της ρύθμισης – γίνεται πολιτική εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση η οποία βρίσκει πάτημα να κάνει λόγο για ρωγμές στη ΝΔ και για κυβερνητική κρίση.

Ντόρα «καρφώνει» Σαμαρά

Ταυτόχρονα, εκτός από την κυβερνητική απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό, αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά άφησε και η Ντόρα Μπακογιάννη που έστειλε μήνυμα προς τον Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας πως σε όλη την διάρκεια της πορείας της έχει πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούει πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της σημερινής πραγματικότητας. Αναφερόμενη στη τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επαρχία είναι η ανάγκη για εργατικά χέρια.

Ούτε βήμα πίσω ο Σαμαράς

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει ενσωματωθεί η εν λόγω τροπολογία, την ερχόμενη Τετάρτη στη βουλή. Με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος θα υπερψηφίσει την τροπολογία – θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, το ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο είναι εξαιρετικά ζωηρό, με το κυβερνητικό επιτελείο να μετράει πιθανά «όχι» και «απών» από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τους γαλάζιους βουλευτές, ιδιαίτερα αυτούς που εκλέγονται σε περιοχές με ισχυρά δεξιά και ακροδεξιά ακροατήρια και υψηλό αριθμό μεταναστών να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για να καθορίσουν τη στάση τους.

Συνομιλητές πάντως του Αντ. Σαμαρά μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού για την τελευταία αυτή πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Σαμαράς δεν θα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα. Πίσω όμως δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει ούτε το Μέγαρο Μαξίμου αν και όπως λένε στην Ηρώδου Αττικού δεν έχουν διάθεση να ανοίξουν μέτωπο με τον Σαμαρά.

Σχετικές ειδήσεις