ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης στο Newsbomb.gr: Πολλαπλά τα κέρδη για την Ελλάδα από τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Μαρινάκης στο Newsbomb.gr: Πολλαπλά τα κέρδη για την Ελλάδα από τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα αν θέλουν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε ξένο πανεπιστήμιο

Πολλά τα οφέλη της Ελλάδας από τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ερώτηση της Αμαλίας Κάτζου για το Newsbomb.gr κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το τι κερδίζει η χώρα μας από την ίδρυσή τους.

Ο κ.Μαρινάκης επικαλούμενος τον αριθμός των 40.000 Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τόνισε ότι είμαστε πρώτοι μεταξύ των χωρών με αντίστοιχο ή μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα.

Οι Έλληνες φοιτητές σημείωσε ο κ.Μαρινάκης θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα αν θέλουν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε ξένο πανεπιστήμιο στη χώρα τους.

Παράλληλα, η χώρα μας θα προσελκύσει πολλούς περισσότερους ξένους φοιτητές. Άλλη μία θετική επίδραση θα είναι στην οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Επίσης θα υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας αντιστροφής του κύματος brain drane.

Θα οφελήσει επίσης άλλους τομείς της κοινωνίας καθώς οι ξένοι φοιτητες θα ενισχύσουν τον τουρισμό, άλλα κομμάτια της οικονομίς και γενικότερα τον παραγωγικό ιστό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε άδικη εκρεμμότητα του παρελθόντος το θέμα της μη ίδρυσης κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούσε να καταλάβει την άλλη άποψη. Ένας αγώνας που φαινόταν χαμένος επειδή δεν υπήρχε η πλειοψηφία γίνεται ένα σημαντικό πρώτο βήμα, είπε ο κ.Μαρινάκης.

Χαρακτήρισε ώριμο το πολιτικό σύστημα για την προώθηση του θέματος, αν κι όπως είπε έχουμε κάποιες αντιδράσεις από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Το σχέδιο θα δώσει πνοή στη χώρα, θα μας πάει σε μία νέα εποχή πολλα χρόνια πολλά από τότε που θα έπρεπε, κατέληξε ο κ.Μαρινάκης.

Πώς θα παίρνει άδεια ένα ξένο πανεπιστήμιο

Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων πολλών αυστηρών, προϋποθέσεων:

- να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.

- να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,

- τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,

- οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης,