ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εξελιχθούν, να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε»

Δένδιας: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εξελιχθούν, να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε»

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εξελιχθούν και να αντιμετωπίσουν τους καιρούς», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εξελιχθούν και να αντιμετωπίσουν τους καιρούς, βρισκόμαστε σε μία περίοδο μετάβασης, εν μέσω κινδύνων και απειλών, έχουμε τρεις πολέμους γύρω μας. Πρέπει να μετατρέψουμε τη θητεία – αγγαρεία, σε θητεία – ευκαιρία, ακολουθούμε το μοντέλο της Φινλανδίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα το πρωί (19/01) στον ΣΚΑΪ 100.3.

«Πρέπει να υπάρξει μία βασική αναδιοργάνωση των στρατιωτικών μονάδων»

«Τιμώ και σέβομαι τους απερχόμενους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο νομοσχέδιο που έρχεται, θα υπάρξει και σύστημα Πληροφορικής. Το 2030, στόχος είναι η χώρα να έχει τις Ένοπλες Δυνάμεις που χρειάζεται σύμφωνα με εμάς. Η θητεία πρέπει να προβλέπει ικανή εκπαίδευση, εκμάθηση των οπλικών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών, αλλά και επανεκπαίδευση κατά διαστήματα.

Όλοι οι Αρχηγοί πιστεύουν στη διαλειτουργικότητα και τον ταχύτατο εκσυγχρονισμό. Το βασικό τους μέλημα είναι να προασπίζουν την πατρίδα και όχι, να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Οιοσδήποτε αξιωματικός πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του, στο επίπεδο του σχεδιασμού»

«Κάθε αξιωματικός πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του, στο επίπεδο του σχεδιασμού. Να περασθεί στο DNA η λογική της συλλογικής σκέψης, πριν ο ανώτερος αξιωματικός λάβει την τελική απόφαση», προσέθεσε ο Υπουργός Άμυνας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ουκρανικές δυνάμεις στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Το 15% των στελεχών είναι γυναίκες και έχουμε διάθεση να αυξήσουμε τον αριθμό. Οπουδήποτε μπορούν να τοποθετηθούν γυναίκες, σε κάθε μονάδα και όχι μονάχα σε ένα γραφείο. Θα δημιουργήσουμε μία μίξη εκπαίδευσης, ώστε οι άνθρωποι που υπηρετούν, να πάρουν σημαντικές δεξιότητες για την αγορά.

Πρώτα, θα φέρουμε την καινοτομία. Υπάρχει πλήρης συναντίληψη και χρονοδιάγραμμα. Μιλάμε για έναν τεράστιο οργανισμό», τόνισε ακόμη ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με την επόμενη μέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: «Όσο κρατά η νηνεμία, είναι πολύ καλό»

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο. Η περιοχή μας, δυστυχώς, δεν πρόκειται να ηρεμήσει ποτέ, αν και το ευχόμαστε. Άρα, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το χρονικό διάστημα.

Θα καταστούμε άνευ οιασδήποτε επιρροής. Η χώρα πρέπει να έχει μία συμμετοχή στο γίγνεσθαι του Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα δικαιούνται απλώς να είναι σιωπηρός παρατηρητής, με τα σημερινά δεδομένα και όλα όσα συμβαίνουν; Αυτά δεν γίνονται», συμπλήρωσε ο Υπουργός Άμυνας.

«Θα δημιουργηθούν κατάλληλες μονάδες, για να μπορούν αμέσως να συνεισφέρουν στους πολίτες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Οφείλουμε να δούμε πώς οι τεράστιες δυνατότητες που έχουμε, θα ενταχθούν στο πεδίο», ανέφερε για την κλιματική αλλαγή.

«Όχι» στις έτοιμες παραγωγές, καμία αναστολή στα συμβόλαια – «Η Ελλάδα θα προασπίζει πάντα την ανεξαρτησία της»

«Δεν υπήρξε καμία αναστολή στα συμβόλαια του εξοπλισμού για το Πολεμικό Ναυτικό. Υπάρχει η παραγγελία των τριών γαλλικών βαποριών. Θα δούμε τον “Κίμων” στο Αιγαίο, σε λίγο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε τη φρεγάτα νέας γενιάς. Το πλοίο της επόμενης γενιάς θα κατασκευασθεί και σε ελληνικό ναυπηγείο.

Δεν πρέπει να περιορισθούμε στη σκέψη ενός άλλου. Πρέπει, επιτέλους, να βρεθούμε και σε αυτές τις τεχνολογίες (σ.σ. χειρισμός χωρίς πλήρωμα)», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, δεν έχει σκοπό να επιτεθεί σε οιονδήποτε. Θα εκμεταλλευθούμε το τελευταίο ευρώ, είμαστε μία μικρή αλλά ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποστέλλοντας το μήνυμα ότι δεν τίθεται καμία συζήτηση αναφορικά με τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Αυτήν τη στιγμή, “τρέχουμε” ένα πρόγραμμα για να επανέλθουν όσα Super Puma είναι δυνατόν, με λογικό οικονομικό κόστος. Μακριά από εμένα η εντύπωση ότι είμαι “μάγος”. Θα ενημερώνουμε όλα τα κόμματα και την ελληνική γνώμη με απόλυτη σοβαρότητα και στον βαθμό που καθίσταται δυνατόν.

Υπάρχει ήδη Στρατηγός για Μονάδα Φυσικών Καταστροφών, αλλά επαναλαμβάνω πως απαιτείται αναδιοργάνωση των στρατιωτικών μονάδων. Όλοι είμαστε εντός του πλαισίου ελέγχου και αν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, πρέπει να υπάρχει έλεγχος».

«Τα F–16 είναι σε καλό επίπεδο εκσυγχρονισμού, θα πάρουμε τα F–35 τη στιγμή που χρειάζεται»

«Θα δούμε τα F–35 στους ελληνικούς ουρανούς, είναι μέσα στον προγραμματισμό, αλλά αυτό θα συμβεί τη στιγμή που χρειάζεται. Τα F–16 είναι σε καλό επίπεδο εκσυγχρονισμού. Η Ελλάδα έχει μία υπεροχή στον αέρα, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

«Ο κ. Χούπης έχει ένα καλό πακέτο, είμαι σίγουρος ότι θα μάς δικαιώσει»

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «ο κ. Χούπης έχει ένα καλό πακέτο, είμαι σίγουρος ότι η επιλογή του θα μάς δικαιώσει», μιλώντας για τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δημήτριο Χούπη.

Σχετικές ειδήσεις