ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Θα πάρουμε τα F35 - Εθελοντική η επανεκπαίδευση - Θα στείλουμε φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα

Δένδιας: Θα πάρουμε τα F35 - Εθελοντική η επανεκπαίδευση - Θα στείλουμε φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις τρέχουσες εξελίξεις. 

Βέβαιος για την απόκτηση των μαχητικών F35 από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ACTION 24. Προσέθεσε ωστόσο ότι δεν φθάνουν τα F35, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξει συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης.

Περιγράφοντας το νέο αμυντικό δόγμα 2030, ο υπουργός ανέφερε πως οι ευρύτερες συγκρούσεις δείχνουν πως ο πόλεμος διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι το παρελθόν, και ως εκ τούτου πρέπει και οι ελληνικές δυνάμεις να εκσυγχρονιστούν.

Αποκρυσταλλώνοντας το νέο δόγμα, υπογράμμισε πως «χτίζουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας απέναντι στις νέες προκλήσεις».

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Αναφερόμενος στην ελληνική φρεγάτα που θα αποσταλεί στην περιοχή, είπε πως ο ρόλος της θα εξαρτηθεί από την κατανομή ρόλων.

Παράλληλα, απέκλεισε αλλαγές στη θητεία σε ό,τι αφορά τον χρόνο. Οι αλλαγές θα αφορούν τον τρόπο. Δεν μπορεί να είναι θητεία αγγαρείας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο νέο μοντέλο θητείας, το γνωστό φιλανδικό μοντέλο, είπε πως στόχος είναι να είναι ένας ωφελιμένος χρόνος για τους υπηρετούντες, να γίνει ευκαιρίας εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων.

Τι θα γίνει με την επανεκπαίδευση στον στρατό; Σε πρώτη φάση θα γίνει εθελοντικά.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, επισήμανε πως έχουμε αλλαγή ύφους και όχι θέσεων, υπογραμμίζοντας πως δεν την εμπιστευόμαστε.

Τι απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια; «Καταρχήν πρέπει να το δω, γιατί για την ώρα δεν υπάρχει νομοσχέδιο, υπάρχει περιγραφή μελλοντικού νομοσχεδίου» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Επισήμανε ότι θα το δει και θα τοποθετηθώ αναλόγως, υπενθυμίζοντας πως ήταν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Παράλληλα, δήλωσε με νόημα ότι ο ίδιος συμμετέχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.