ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα δύο ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ - Δυσοίωνη η επόμενη μέρα με φόντο σενάρια ανεξαρτητοποίησης Τσίπρα

Στα δύο ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ - Δυσοίωνη η επόμενη μέρα με φόντο σενάρια ανεξαρτητοποίησης Τσίπρα

Όλα δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης διαχωρίζει τον νυν ΣΥΡΙΖΑ απ' τον κυβερνητικό του 2015-2019 - Τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα - Οι εσωτερικές αλλαγές

«Ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε», ήταν η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με την οποία ουσιαστικά τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνδυασμό μάλιστα, με τα όσα ανέφερε για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την απουσία του από το 4ο Συνέδριο του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να κλείνει τη σχέση με την προηγούμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Δεν μας είχε ενημερώσει ο Τσίπρας. Σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νομίζω ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο. Χιλιάδες μέλη που έχουν ιδρώσει τη φανέλα θα έπρεπε να τον ακούσουν αυτοπροσώπως».

Η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να εντείνεται το κλίμα εσωστρέφειας και παράλληλα να δημιουργούνται νέα ερωτηματικά ως προς τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας αλλά και ο Παύλος Πολάκης φαίνεται να παίρνουν μερίδιο στην εσωκομματική εξουσία, με την αρχή να εντοπίζεται στα κομματικά όργανα.

Να σημειωθεί πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει η συλλογική παραίτηση της Πολιτικής Γραμματείας. Η βουλευτής, Νίνα Κασιμάτη δήλωσε στην ΕΡΤ πως «θεωρώ ότι το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο πρόεδρος, αλλά άλλες λειτουργίες. Είπα ονοματεπώνυμα αλλά κυρίως έχω πει όργανα». «Δεν θα πω ποιοι είναι αυτοί, αλλά ότι υπήρχαν καθοδηγητικά όργανα όπως η Πολιτική Γραμματεία και ο Πολιτικός σχεδιασμός που έπρεπε να παραιτηθούν για να διευκολυνθούν πιο γρήγορα διαδικασίες στο συνέδριο».

Επίσης, η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη δήλωσε χθες πως «πολύ σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές, γιατί αυτό δεν είναι ένας απλός σχεδιασμός του Προέδρου, είναι απαίτηση. Υπάρχουν δομικές δυσλειτουργίες, πρέπει να αλλάξουμε, να προσαρμοστεί το κόμμα στις νέες κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες. Με καταστατικές αλλαγές, όποτε γίνει καταστατικό Συνέδριο».

Αλλαγές στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να αναφερθεί πως άλλαξε η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, το λεγόμενο Πειθαρχικό. Πλέον δεν είναι πρόεδρος ο Αντώνης Κοτσακάς και μένει να φανεί εάν θα είναι είτε ο Γιάννης Μπενίσης είτε ο πατέρας του Νίκου Παππά, ο Στέλιος Παππάς. Επίσης, εκλέχθηκαν, ο Θόδωρος Καλογήρου, ο Δημήτρης Μάρδας, η Χριστίνα Αντωνοπούλου, ο Μανώλης Παναγιωτάκης, ο Σωτήρης Κοντονάσιος, ο Κώστας Αντωνιάδης, ο Φιλήμονας Ρούσσος, η Τόνια Δαμίγου, η Ζωή Χωματά, η Κατερίνα Παπαθεοδώρου, η Ελένη Σακισλή, η Έφη Ζήση και η Μαργαρίτα Μπουραντά.

Πυρά Φίλη κατά του Αλέξη Τσίπρα

Στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης με σημερινές δηλώσεις του στο OPEN, λέγοντας πως «με τον Αλέξη Τσίπρα πορευθήκαμε μαζί για μια σημαντική περίοδο», αλλά στο ερώτημα αν έχει νόημα η παρέμβασή του τώρα, είπε: «Ο πολιτικός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον για την ώρα, έχει τελειώσει». Ακόμη, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε έχει τελειώσει. Δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες».

Βολές Τσακαλώτου στον Αλέξη Τσίπρα

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα όσα έλαβαν χώρα στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε πως «επιβεβαιωθήκαμε ότι σωστά φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα κόμμα προς εξαέρωση με σημάδια “οπαδισμού”». Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει για τα όσα ανέφερε μέσω social media για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι δηλαδή δεν φύγαμε (σ.σ. εννοώντας την ανεξαρτητοποίηση και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς) επειδή χάσαμε. Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει την αυτοκριτική του. Επ’ αυτών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως ό,τι είχε να πει το είπε.

Ενοχλημένος ο Τσίπρας

Πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να είναι όχι μόνο ενοχλημένος αλλά εξοργισμένος με πολλά στελέχη που έχουν αρχίσει και τον κατηγορούν «με το γάντι». Πρόκειται για στελέχη που αναδείχθηκαν όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός έχοντας ανεβάσει το κόμμα στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανόν πριν από τις ευρωεκλογές να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, και να γνωστοποιεί την ανεξαρτητοποίησή του από την ΚΟ του κόμματος, που ο ίδιος ίδρυσε. Κάτι τέτοιο αποδεικνύει την ενόχλησή του καθώς διαπιστώνει πως επιχειρείται να στηθεί ένα προσβλητικό και απαξιωτικό αφήγημα εναντίον του.

Σχετικές ειδήσεις