ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η Αίγυπτος διαδραματίζει ρόλο – «κλειδί» για τα ενεργειακά σχέδια της Ευρώπης

Πώς η Αίγυπτος διαδραματίζει ρόλο – «κλειδί» για τα ενεργειακά σχέδια της Ευρώπης

Με ποιον τρόπο η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα ωφελήσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μπορεί στη χθεσινή (18/03) συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κάιρο να κυριάρχησε το θέμα του μεταναστευτικού, ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμφωνία για ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, στον απόηχο και της υπογραφής Κοινής Δήλωσης για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η Αίγυπτος γίνεται χώρα – «κλειδί» για τα ενεργειακά σχέδια ολόκληρης της Ευρώπης. Ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω ενός καλωδίου που ενώνει την Αίγυπτο με την υπόλοιπη Ένωση.

Αυτό το καλώδιο θα ξεκινά από την Αίγυπτο, θα περνά έξω από την Κρήτη, θα φθάνει στην Αττική και από εκεί, μεγάλο μέρος της «πράσινης» ενέργειας θα εξάγεται στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, όπως φαίνεται και στον χάρτη του OPEN. Αυτό σημαίνει φθηνό κόστος ενέργειας τόσο για νοικοκυριά, όσο και επιχειρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις