ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη η Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Υπεγράφη η Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού.

Υπεγράφησαν τόσο η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όσο και η Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των υπογραφών των Κοινών Δηλώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, με την παρουσία Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο, μεταξύ εκείνων και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός υπέγραψε Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Κομισιόν στην Αίγυπτο βρίσκονται η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου και προεδρεύων της Ένωσης, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

Μητσοτάκης: «Θέτουμε τα θεμέλια μίας στρατηγικής συνεργασίας»

«Αυτή η δήλωση θέτει τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων μας και την εμβάθυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Συνόδου που διεξήχθη στο Κάιρο, με οικοδεσπότη τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, η όξυνση του οποίου βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων», καθώς και ότι «δεν θα ανεχθούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας θα βοηθήσει την Αίγυπτο «όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία σας, αλλά να δημιουργήσετε και νέες θέσεις εργασίας για τους νεαρούς Αιγύπτιους, μέσω των επενδύσεων, είτε αυτές έχουν σχέση με την ενέργεια, είτε με έργα όπως ο αγωγός διασύνδεσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου και η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φυσικά, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά τα έργα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ενεργειακή μας ασφάλεια».

Οι στόχοι της Συνολικής και Στρατηγικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου

Στόχοι της Συνολικής και Στρατηγικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου είναι η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων (προώθηση της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων), η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, ιδιαίτερα η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η στήριξη των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ψηφιοποίησης.

Στους στόχους περιλαμβάνονται, επίσης, η στήριξη της γεωργίας, της ασφάλειας υδάτων, με εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης (European Fund for Sustainable Development) και το Οικονομικό Επενδυτικό Σχέδιο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης. Στρατηγικοί τομείς συνεργασίας είναι –μεταξύ άλλων– η ενέργεια, με εμβάθυνση των υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector), καθώς και η Μετανάστευση και η Κινητικότητα.

Στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στήριξης της απασχόλησης των νέων, αλλά και μέσω της καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, της προστασίας των συνόρων και της διασφάλισης των επιστροφών.

Σχετικές ειδήσεις