ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι περιλαμβάνει η «νέα σελίδα» στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, όπως συμφώνησαν Ερντογάν-Σίσι

Τι περιλαμβάνει η «νέα σελίδα» στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, όπως συμφώνησαν Ερντογάν-Σίσι

Δυο θέματα που άμεσα ή έμμεσα αφορούν και τα ελληνικά συμφέροντα συζήτηθηκαν στη συνάντηση που είχαν στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλ Σίσι.

Το ένα θέμα αφορά στη Λιβύη και το άλλο την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες από αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, σε ότι αφορά στην πολιτική αστάθεια της Λιβύης, ο Πρόεδρος Ελ-Σίσι είπε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο να ενισχύσει τη διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της Λιβύης με τρόπο που θα βοηθήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και στην ενοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου στη χώρα.

«Η επιτυχία μας θα συμβάλει στην επίτευξη ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας στη Λιβύη και θα λειτουργήσει ως πρότυπο για την επίλυση άλλων διαφορών», είπε ο Αιγύπτιος ηγέτης. Η δήλωση αυτή προκαλεί εντύπωση καθώς η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά τη Λιβύη. Η Άγκυρα, συνεργάζεται με την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη μεταβατική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Τρίπολη ενώ η Αίγυπτος υποστηρίζει το Εθνικό Κοινοβούλιο της Λιβύης και τις δυνάμεις του Χάφταρ που ελέγχουν τα ανατολικά της χώρας.

Η πρόσφατη κοινοποίηση στον ΟΗΕ της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ότι διαθέτει ζώνη 12 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων και ότι θα ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη για ακόμη 24 ν.μ. προς βορράν, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είχε ενοχλήσει το Καιρο καθώς η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε εκδώσει διάταγμα προκειμένου να ακυρώσει παράπλευρα προβλήματα που δημιουργούσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 στην αιγυπτιακή πλευρά. Αρα μετά τη χθεσινή συνάντηση συμφωνεί η Αίγυπτος με το τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Το άλλο θέμα που συζήτησαν αφορούσε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. “Θα ήθελα να χαιρετίσω την τρέχουσα ηρεμία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ανυπομονούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν, επιλύοντας τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των παράκτιων κρατών στην περιοχή, ώστε να μπορέσουμε όλοι να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε το μέγιστο όφελος από τους φυσικούς πόρους διαθέσιμο εκεί», είπε o πρόεδρος της Αιγύπτου.

Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αιγυπτο παρακάπτωντας την επήρεια του Καστελόριζου, είναι λοιπόν ένα ερώτημα εάν το θέμα αυτό εντάσσεται στην αναφορά του Αλ Σισι περί «μεγίστου οφέλους».

Τον Απρίλιο ο Αλ Σισι αναμένεται να επισκεφτεί την Αγκυρα, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν και άλλο τη συνεργασία τους.